Vesti

Ove godine nije dozvoljena šetnja: Beograd, ranije

Foto: Andrija Vukelić/Tanjug

27. 8. 2022. / 11.07

Aleksandar Vučić: Otkazuje se Europrajd

Europrajd će biti otkazan ili odložen zato što je ovom trenutku "država pritisnuta sa svih strana", rekao je predsednik Srbije. Istakao je krizu na Kosovu i nagovestio njenu eskalaciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je mandatar za sastav nove Vlade Srbije dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

"Ana neće biti četiri godine predsednik Vlade, taj mandat će trajati kraće, doći će do promena u Vladi 2024. godine", najavio je Vučić na konferenciji za novinare.

Ocenio je da je mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić "sposobna, obrazovana, marljiva i pre svega lojalna Srbiji".

"Ponosan sam što imam takvog saradnika i što sam mogao da na moguće najvažniju funkciju u zemlji predložim ženu, sposobnu, obrazovanu, marljivu i pre svega lojalnu Srbiji", rekao je Vučić.

Dodao je da je ona u stanju da 13 sati razgovara s poljoprivrednicima i preuzima na sebe najteže stvari, od kojih drugi beže, te da u nju ima izuzetno poverenje.

Rekao je i da će Miloš Vučević "uneti dodatnu dozu ozbiljnosti i odgovornosti i pripremiti se za još značajnije državne funkcije, kao i Siniša (Mali) koji se za to priprema", rekao je Vučić i najavio da će i dosadašnji ministar finansija Siniša Mali biti najverovatnije potpredsednik Vlade.

Potpredsednik Vlade biće drugi kandidat Srpske napredne stranke Miloš Vučević, dok će kandidat Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, rekao je Vučić,  imaće "veoma značajnu funkciju u Vladi, biće koordinator službi bezbednosti.“

Otkazan Europrajd

Europrajd, centralna evropska Parada ponosa, zakazana za 17. septembar u Beogradu biće ili odložena ili otkazana, izjavio je usput Aleksandar Vučić.

"To govorim zato što ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i tešku krizu na Kosovu i Metohiji koja neće prestati do 1. oktobra najmanje. Imamo mnogo problema", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. Priznao je da se time ugrožava pravo manjine, ali je u ovom trenutku "država pritisnuta sa svih strana".

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu