Vesti

Jasna poruka: Parada ponosa Beograd, 2010.

Foto: Tanjug

27. 8. 2022. / 16.13

Vlada: Ne možemo da garantujemo bezbednost na Europrajdu

Pojedine ekstremističke grupe bi mogle da zloupotrebe Europrajd, kažu u Vladi Srbije, pa ga zato neće ni biti. Ranije je Ana Brnabić bila obećala podršku. Nema objašnjenja da li to znači da je MUP slabiji od desničara

Na sajtu Vlade Republike Srbije objavljeno je saopštenje povodom najave otkazivanja Europrajda.

"Uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne, a vodeći računa o javnom redu i miru i bezbednosti svih građana naše zemlje, Vlada Srbije smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd (Euro Pride) 2022, a posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost“, objasnili su u saopštenju.“

Ovo je prvo saopštenje u novom mandatu premijerke Ane brnabić.

Nije objašnjeno šta se misli pod argumentima da bi "da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije“, kao i da "pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj“. Odnosno, da li ih (argumente) treba shvatiti kao indirektno priznanje da su ekstremističke grupe jače od MUP-a i ostalih snaga koje obezbeđuju Srbiju i Beograd?

Nije objašnjeno ni zašto Vlada nije odlučila da zabrani sva okupljanja protiv Europrajda i tako zaštiti odavno zakazanu evropsku manifestaciju koja bi, BTW, uticala na povećanje rejtinga naše države u Evropi.

(Sad se nameće pitanje da li je našoj vlasti uopšte stalo do evropskog puta koji pominje, ali nećemo o tome.)

Nije objašnjeno ni zašto je Vlada Srbije ustuknula pred desničarskim idejama i idejama problematičnih osoba koje se kriju pod imenom  crkve i zloupotrebljavaju ga, a koji su insistirali da Europrajda ne bude.

Kristin Garina, predsednica Evropske asocijacije prajdova (EPOA), rekla je da “Europrajd nije otkazan i neće biti otkazan. Tokom procesa nadmetanja za Europrajd 2022, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obećala je punu podršku Vlade Srbije za Europrajd u Beogradu i očekujemo da će to obećanje biti ispoštovano.“

Iz EPOA su ranije istakli da ni domaćini Evroprajda 2022, Beograd Prajd, ni EPOA kao davalac licence neće otkazati Evroprajd u Beogradu.

Naglasili su da Europrajd u Beogradu neće biti otkazan i da će okupiti hiljade LGBTI+ osoba iz cele Evrope, Srbije i šireg zapadnog Balkana.

“To će doneti mnogo miliona dinara u lokalnu privredu i omogućiti Srbiji da pokaže da je na putu da bude progresivna, dobrodošla evropska nacija. Ono što srpske vlasti moraju da urade jeste da se čvrsto suprotstave ovim nasilnicima i zaštite događaj”, naglasili su iz EPOA.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu