Region

Pod istragom: Hrvatska Industrija nafte

Foto: Admir Buljubašić/Tanjug/Hina

29. 8. 2022. / 14.34

Hrvatska Industrija nafte: Hapšenja zbog malverzacija 

Pod okriljem državne firme kupovali su prirodni gas po cenama znatno nižim od tržišne, prodavali mnogstruko skuplje i razliku stavljali u sopstvene džepove. Šteta po hrvatski budžet se procenjuje na preko 100 miliona evra. Tragovi istrage vode do hrvatske Vlade 

S.P
Tokom vikenda hrvatska policija i Ured za suzbijanje organizovanog kriminala (USKOK) uhapsili su pet osoba jer se sumnja da su zloupotrebili službeni položaj i oprali novac u svoju korist, a na štetu naftne kompanije INA. Šteta za budžet Hrvatske se procenjuje na preko 110 miliona evra.

Privedenima je određeno zadržavanje u pritvoru od 30 dana.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja našli su se jedan od direktora Industrije nafte d. d. INA Damir Škugor, predsednik Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik kompanije OMS Management, Škugorov otac Dane i direktorka preduzeća Plinara Istočna Slavonija Marija Ratkić.

Istraga je otkrila da su oni pare iz INA-e izvlačili različitim malverzacijama, da su jeftino kupovili a onda skupo preprodavali gas, stavljajući razliku u ceni u sopstveni džep. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) u tajnosti je mesecima radilo na ovom slučaju i otkrilo da su milioni iz državne firme prebacivani na ime jednog penzionera iz okoline Šibenika koji se formalno bavi samo uzgojem maslina.

Sumnja se da je direktor Plina i energije u INA od juna 2020. do avgusta 2022 sa zamenicom Nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije, "u cilju pribavljanja značajne imovinske koristi za sebe i druge, uz oštećenje INA“, prodavao plin po cenama znatno iznad tržišne, a kasnije taj isti plin prodavao po tržišnim cenama drugim kupcima. U ciframa: državni plin kupovali su po ceni nešto nižoj od 20 evra, a prodavali je po ceni i do 210 evra.

Međutim, kako prenose hrvatski mediji, veruje se da je u ovoj akciji učestvovalo mnogo više ljudi, s obzirom da se operacija odvijala više od dve godine, a ni interna ni eksterna kontrola INA-a, ni Hrvatska narodna banka, kao ni Uprava, niti Nadzorni odbor preduzeća nemaju pojma o čemu se radi.

Pitanje koje se postavlja je da li je prva osoba hrvatske Industrije nafte Damir Škugor, inače član vladajuće HDZ, jedini "mastemajnd“ ove pljačke. Nakon hapšenja, Škugor se branio da nije kriv i da nije on smislio da se gas prodaje po toj ceni, nego da se radilo o "poslovnoj politici“ kuće koju je vodio.

Kao reakciju na hapšenje i ono što su nezavisne institucije otkrile, u ponedeljak zaseda Ministarstvo gospodarstva (privrede). Po ustaljenoj matrici balkanskih političara, kadrovi HDZ-a se ograđuju od bilo kakvu sopstvenu odgovornost. To je tokom vikenda uradio i resorni ministar privrede Davor Filipović, jer je sporni ugovor o prodaji potpisan dva meseca pre njegovog imenovanja u Nadzornom odboru INA, u kojem je proveo samo četiri meseca pre nego što je postao ministar.

Filipović smatra da bi trebalo sprovesti posebnu reviziju koja bi istražila poštovanje poslovanja INA i svih ugovora koji su potpisani vezano za prodaju gasa. "Uprava mora ponuditi jako puno odgovora. Šta je bilo sa internim kontrolama, internom revizijom?“, rekao je hrvatski ministar privrede.

Mediji podsećaju se u nadzornom odboru INA, od devet članova, nalaze i tri koje je birala vlada, stoga se veruje da je krajnju odgovornost za ovu pljačku ipak snosi hrvatska Vada.

 S.P./Telegram.hr/Večernji.hr 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu