Vesti

Odluka države se neće menjati: Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

30. 8. 2022. / 13.17

Aleksandar Vučić: Europrajda neće biti

Mogu da zovu Bajden, Putin i Zelenski, država neće promeniti svoju odluku o održavanju Europrajda, rekao je danas Aleksandar Vučić. To je preporučio Aleksandar Vulin zato što MUP ne može da garantuje bezbednost

"Neće biti promene te odluke, može da zove Bajden, Putin i Zelenski, ko hoće, neće biti promene te odluke. Tako se država ponaša. Država meri bezbroj puta, a kada preseče, odluke države se poštuju. Da, ja ću da preuzmem svu odgovornost… Čuo sam argumente za, i argumente protiv. I ono što će da bude zabranjeno, biće zabranjeno, ono što će biti dozvoljeno to će moći da se održi. Skupovi u zatvorenim prostorijama neka se organizuju", rekao je Aleksandar Vučić danas u Predsedništvu, potvrđujući da  Europrajd neće biti održan.

Vučić je poručio organizatorima Europrajda, koji su najavili da će se okupiti u dogovoreno vreme uprkos odluci države da se manifestacija odloži, da je stav države da ne postoje bezbednosni uslovi, a da oni umesto da razumeju i biraju drugačije načine da se bore za svoja prava, po svaku cenu nastoje da skup održe.

"U eri društvenih mreža i velikih sukoba u svetu uvek strada normalna Srbija. I jedni pričaju o ekonomskom blagostanju na Zapadu, dok drugi kažu da smo propali ako ne vežemo svoj mali čamac za veliki ruski brod. A ima li tu negde srpskog interesa, da neko kaže hajde da budemo normalni. Tih 7 do 10 odsto ljudi su naši građani. Naša braća i sestre. Ali i njima da kažemo da ne moraju svakome da ubodu prst u oko da bi nešto dokazali", rekao je on.

Poručio je da "neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba“, istakao je Vučić i dodao da će svako ko bude hteo nasilje biti priveden.

On je kazao da je održavanje parade problem sa kojim će se društvo u Srbiji suočavati u budućnosti, jer svaka politička opcija ima isključiv stav po tom pitanju.

"Moraju da se formiraju pokreti u centru koji su za Srbiju. Koji nemaju gazde u inostranstvu, nego vole ovu zemlju i neće ljubav prema Srbiji dokazivati ljubavlju prema nekoj drugoj zemlji. Bez obzira da li je na zapadu ili na istoku. Ta borba neće biti laka, zato što se svi oni zajedno bore protiv nezavisnosti Srbije", kazao je predsednik.

Prema navodima Vučića, tužno je ako neko ko podržava održavanje te manifestacije smatra da je Europrajd jednako važan kao Kosovo.

Kako je potvrđeno "Večernjim novostima“ ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin preporučio je predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić da MUP donese odluku da ne može da pruži bezbednosne garancije za održavanje predstojećeg Europrajda, ".

S.Ć./ B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu