Vesti

Foto: Tanjug

30. 8. 2022. / 16.36

Mere štednje struje: Neobavezujuće preporuke ministarstva 

Pošto nas čeka teška zima, Ministarstvo rudarstva i energetike predlaže niz mera štednje za lokalne samouprave, javna preduzeća, privredu i domaćinstva. Štednju struje ličnim primerom podstiče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kaže da je danas isključio sva svetla na spratu na kome mu se nalazi kabinet, ali i frižider. Preporuke da se struja štedi u Srbiji kasne za drugim državama u regionu i Evropi 

S.P
Ministarstvo rudarstva i energetike usvojilo je u utorak predlog preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Pošto nas čeka teška zima, predlaže se racionalnija upotreba javne rasvete, što podrazumeva ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima i prelazak na korišćenje LED rasvete. Javnim preduzećima se preporučuje da naprave plan uštede potrošnje energije i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenose mreže.

Vučić isključio frižider

Za građane i domaćinstva preporuka jednostavno glasi da treba da štedljivo troše električnu energiju. Kako je saopštilo resorno Ministarstvo, Elektroprivredi Srbije uputiće se molba da građanima uz račun za električnu energiju dostavljaju i plan za smanjenje potrošnje. EPS bi, prema ovim preporukama Ministarstva, trebalo i da nađe način da građane kroz popuste motiviše da više štede struju.

Podsticaj građanima da štede dao je na svom primeru i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je rekao, isključio je danas sva svetla na spratu na kome se nalazi njegov kabinet, ali i frižider "kako bi doprineo štednji električne energije“. Najavio je da će biti teško leto, još teža jesena, a zima najteža. Ipak, ocenio je da će najveći problem biti sektor energetike i zato se "sa divnim kineskim partnerima“ vode razgovori o uvozu uglja.

Doprinos televizija sa nacionalnom frekvencijom

Ministarstvo rudarstva i energetike preporučilo je i Radioteleviziji Srbije i drugim medijima sa nacionalnom frekvencijom da preduzmu neophodne mere kako bi se racionalnije trošila energija i povećala energetska efikasnost.

Ministarstvo preporučuje da televizije emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije, a da u terminima povećane gledanosti obezbede učešće stručnjaka koji će savetima i informacijama uticati na podizanje svesti o potrebi energetske tranzicije.

Preporuka je i da se sprovode druge promotivne aktivnosti radi podizanja svesti o povećanju energetske efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije

Kasni se sa merama

Ipak, preporuke za štednju struje u Srbiji dolaze znatno kasnije nego u drugim državama u regionu i Evropi. Mnoge od njih uveliko su počele sa štednjom struje.

Tako je hrvatska Vlada još u julu preporučila da se prostorije greju maksimalno do 21 stepen, a hlade ne manje od 25, kao i upotrebu led rasvete, korišćenje jeftine struje i veću upotreba javnog prevoza. Hrvatska je tako prilagodila svoje mere planu Evropske komisije od 20. jula "Štedi gas za sigurnu zimu“, koja predviđa smanjenje potrošnje za 15 odsto u razdoblju od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. godine.

Jedna od država EU koja uveliko štedi energiju je Nemačka, inače najviše zavisna od ruskog gasa. Savezna vlada je na osnovu Zakona o osiguranju snadbevanja energijom donela dve uredbe, a cilj je da se uštedi što više gasa tokom sezone grejanja. U javnim zgradama prostorije će biti zagrejane do 19 stepeni, a ako se u tim prostorijama obavljaju i fizički poslovi temperatura će moći da bude i niža. Neće se grejati hodnici, velike hale, a to pravilo neće važiti za bolnice i socijalne ustanove.

S.P./FoNet/Index.hr/DW  

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu