Vesti

Tragovi rata: Sarajevo

Foto: AP

3. 9. 2022. / 2.40

Film „Sarajevo safari“: Lov na ljude za bogate strance

Slovenički flim reditelja Mirana Zupaniča koji će biti prikazan na fesivalu dokumentarnog filma AJB DOC govori o organizovanom „lovu na ljude“ u ratom zahvaćenom Sarajevu. Svedoci pričaju u filmu kako su bogati strani „klijenti“, Amerikanci, Kanađani, Rusi i Italijani, plaćali da sa srpskih položaja ubijaju ljude. Tarifa za pogođeno dete bila je veća. Prevozili su ih i helikopterima Vojske Republike Srpske. Iz Republike Srpske i Istočnog Sarajeva stižu oštre reakcije i demanti

Peti AJB DOC međunarodni festival dokumentarnih filmova u Sarajevu počinje sledećeg petka, a jedan film je već naišao na osudu dela javnosti. Na festivalu učestvuje 25 filmova iz celog sveta, a organizator festivala je Al Jazeera Balkans.

Informacija da će na ovom festivalu biti prikazan i Sarajevo safari, dokumentarac o bogatim strancima koji su plaćali da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju i ubijaju civile u Sarajevu tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, izazvala je oštre reakcije u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj.

Tamošnja politička javnost ovaj slovenački film i intervju reditelja Mirana Zupaniča Al Jazzera-i ocenjuje kao "zastrašujući safari laži“. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kaže da je ovaj film još jedna "satanizaciju Srba“, najavio da će "pogledati film i nakon toga se konsultovati sa advokatskim timom radi podnošenja krivične prijave protiv reditelja i Al Jazeera za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.“

Pomeranje granica podnošljivog

Al Jazzera u uvodu intervjua sa rediteljem Miranom Zupaničem ocenjuje da film "pomera granice podnošljivog u razumevanju rata“.

"Jedan izvor kaže da su ih (klijente) iz Beograda prevozili helikopterom Vojske Jugoslavije do Pala, prema drugom su ih transportirali cestama. Viši po rangu, moćniji i bogatiji su vjerovatno imali udobnije uslove za putovanje do Sarajeva”, rekao je Zupanič.

Kaže i da su "prema svjedočenjima, u organiziranju ’safarija’ sudjelovali pojedini pripadnici Vojske RS i Vojske Jugoslavije. Ko konkretno i na kojoj razini komandovanja, ili možda čak političkog odlučivanja, ne znam. O ulozi vlasti na Palama nemam informacija.“ Namera filma nije bila identifikacija konkretnih ljudi, jer im te informacije nisu ni bile dostupne.

Jedan izvor navodi da su klijenti bili Amerikanci, Kanađani i Rusi, a drugi navodi i Italijane. "U svakom slučaju, to su bili dovoljno moćni i dovoljno bogati ljudi veoma specifičnog psihološkog profila“, rekao je Zupanič.

Jedan svedok, koji je više puta učestvovao u lovu na ljudske glave, je tvrdio da su tarife bile više ako bi se pogodilo dete i da se najviše pucalo iz rejona Grbavice“.

"Strane obavještajne službe su pratile taj fenomen i sve tako izgleda da niko iz međunarodne zajednice nije intervenirao na način da se taj ‘safari’ zaustavi. Zašto ne? To je za mene najznačajnije pitanje", rekao je Zupanič

Kaže da njegov film mnogo više postavlja pitanja nego što daje odgovore  i naglašava da je "osim ranjavanja Faruka Šabanovića, sve arhivske snimke u filmu Sarajevo safari snimila naša ekipa.“

"Čini mi se izuzetno važno da svi, koji imamo tu mogućnost, širimo znanje o fenomenologiji zla koje je u ljudskom biću. Da bi se tom zlu znali suprotstaviti. Ali, ne vlastitim zlom, već pojedinačnim i zajedničkim dobrom“, poručio je reditelj filma Sarajevo safari.

S.Ć./ Al Jazeera/Večernje novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu