Vesti

Jovana Jeremić i njen gost: Detalj iz emisije

Foto: Printscreen

3. 9. 2022. / 19.53

REM brani Željka Mitrovića: Zabrana u Crnoj Gori je politički motivisana

Agencija za elektronske medije Crne Gore zabranila je Pinkovo „Novo jutro“ na svojoj teritoriji zbog senzacionaističkog tumačenja tragedije na Cetinju voditeljke i njenog gosta. REM Srbije tvrdi da je zabrana neosnovana i da je politički motivisana

Narednih pola godine u Crnoj Gori neće se videti "Novo jutro“, zato što je ovu emisiju srpske televizije Pink juče zabranio Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) Crne Gore.

Zabrana je usledila zbog emisije "Novo vikend jutro“ u kojoj je voditeljka Jovana Jeremić razgovarala sa Bracom Zdravkovićem, koji se u medijima predstavlja kao privatni detektiv o navodnim uzrocima avgustovske tragedije na Cetinju, kojim je prekršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, u delu koji se odnosi na obavezu poštovanja dostojanstva ljudskog bića i osnovnih prava drugih.

"Savet je zaključio da emiter u ovom prilogu nedvosmisleno potvrđuje nameru da, na senzacionalistički i provokativan način, privuče pažnju gledalaca, bezrazložno ugrožavajući dostojanstvo i privatnost žrtava i članova njihovih porodica.“

Savet AEN  naglašava da "postoji kontinuitet spornog izražavanja.“ Međutim, ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava. Savet je sankcionisao televiziju Pink M i u februaru 2020. godine, ograničivši na tri meseca deo programskih sadržaja zbog promovisanja mržnje i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Tim povodom, odmah se oglasio Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Srbije i izrazio "najoštriji protest zbog načina i procedure AEN Crne Gore da ograniči reemitovanje jutarnjeg programa na TV Pink“.

REM tvrdi da AEM nije ispoštovao procedure propisane svojim zakonima, odnosno zakonima Crne Gore, ali ni procedure propisane Konvencijom o prekograničnoj televiziji. Konvencijom je propisana obaveza medijskog regulatora da će, ukoliko ustanovi da je došlo do eventualnog njenog kršenja, o tome obavestiti regulatora koji je nadležan za navedenog emitera i da će te dve države, odnosno regulatori, nastojati da prevaziđu poteškoće i da će se truditi da postignu prijateljsko rešenje.

Reemitovanje će biti privremeno obustavljeno tek ako ase kršenje nastavi dve nedelje nakon toga. REM se poziva na  Zakonom o elektronskim medijima Crne Gore po kome se reemitovanje medijske usluge iz druge države može obustaviti samo nakon  konsultacije sa državom, tj. Regulatorom. REM naglašava da nije obavešten o tome.

"Ovakvo ponašanje crnogorskog regulatora u nama budi duboku sumnju da je odluka isključivo politički motivisana, jer u njoj nema ni tragova profesionalizma, a o poštovanju zakona i Konvencije nećemo dalje trošiti reči, jer toga svakako nije ni bilo", kaže se u saopštenju REM.

S.Ć./ FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu