vesti

Foto: Milena Đorđević

4. 9. 2022. / 17.09

Aljbin Kurti: Kosovske sudije tolerantne prema silovanju

Na Kosovu je velika zastarelost slučajeva seksualnog nasilja, rekao je prrdsednik kosovske vlade i zatražio mere prema onima koji ne obavljaju svoju dužnost

Više od 200 sudija na Kosovu do sada je izreklo samo uslovne i novčane kazne za slučajeve seksualnog nasilja ili su dozvolili zastarevanje u tim slučajevima, izjavio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Zastarelost u slučajevima seksualnog nasilja dozvolilo je 140 tužilaca. Zamislite više od 200 sudija, više od polovine sudija na Kosovu, izreklo je samo uslovne i novčane kazne", rekao je Kurti i naveo da su u 85 posto slučajeva žrtve bile maloletnice.

Premijer Kosova je zatražio preduzimanje mera prema onim koji ne obavljaju svoju dužnost. Za to je neophodan proces provere u pravosuđu, naglasio je.

Stotine građana okupilo se 30. i 31. avgusta na protestima u Prištini da izraze revolt protiv seksualnog nasilja nakon silovanja 11-ogodišnje devojčice. Devojčica je, kako javljaju mediji, silovana 27. avgusta, u jednom parku Prištine.

Šest osoba je uhapšeno zbog sumnje da su u junu počinili tri krivična dela, među kojima je i trgovina jedanaestogodišnjom devojčicom u Prištini. Ovo krivično delo je odvojeno od navodnog silovanja koje se dogodilo u avgustu, i pretpostavlja se da se dogodilo u junu.

Osumnjičenim osobama koji su uhapšeni  2. septembra, određenje  pritvor do 48 sati. Sva šestorica osumnjičenih, inače punoletne osobe, osumnjičeni su za tri krivična dela u junu, u periodu kada je prijavljeno da je nestala maloletnica. Petorica uhapšenih se sumnjiči za silovanje. Kosovske vlasti su za svakog odredile meru pritvora od mesec dana.

S.Ć./ FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu