Vesti

Beograd će svetleti kraće nego ranijih godina_ Aleksandar Šapić

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

5. 9. 2022. / 16.40

Aleksandar Šapić: Ili ćemo manje da okitimo ili manje da palimo

Gradonačelnik Beograda je najavio da će za novogodišnje praznike Beograd biti osvetljen samo mesec dana a ne četiri kao do sada. Gondola na Kalemegdanu će se rešiti na sudu. Komunalna milicija će reagovati pre nego što građanin prijavi problem

Nakon sastanka sa svim komunalnim milicionerima i inspektoratima Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda,  Aleksandar Šapić, gradonačelnik, ispričao je novinarima šta je dogovoreno na sastanku, ali i o nekim drugim gradskim temama kao što su novogodišnja rasveta i gradnja gondole na Kalemegdanu.

Novogodišnja rasveta neće biti upaljena kao svih ovih godina zbog štednje struje, najavio je danas Aleksandar Šapić gradonačelnik Beograda, a kako će sve funkcionisati znaće se u narednom periodu

Rekao je da struja mora da se štedi na razne načine i da će novogodišnja rasveta svetleti mesec dana pred Novu godinu, a da od razvoja situacije zavisi u kojoj meri će biti upaljena.

"Da li ćemo manje da okitimo ili ćemo sve da okitimo, a manje da palimo stvar je odluke. Svakako da novogodišnja rasveta neće biti upaljena u onoj meri kao svih ovih godina, a svakako ne kako je bilo pre dve, tri godine kada je svetlela četiri meseca", kazao je Šapić, na konferenciji za novinare posle sastanka sa komunalnim milicionarima i inspektorima Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda.

Podsetimo, Ministarstvo energetike je dalo preporuke za štednju struje, a jedna od mera koje se predlažu je i da se novogodišnja rasveta pali u periodu od 15. decembra do 15. januara.

Grad će realizovati projekat izgradnje gondole ukoliko se utvrdi da on ne ugrožava kulturno-istorijsku baštinu Kalemegdana, objasnio je Šapić, podsetio da je projekat izgradnje gondole pokrenut 2018. godine, a nije sproveden zato što treba da se utvrdi na sudu da li se njime ugrožava kulturno-istorijska baština Kalemegdana.

"Nije taj projekat toliko skup da bi moralo da se odustane od njega ukoliko može da se sprovede", kazao je Šapić.

A što se tiče teme njegovbog današnjeg sastanka, najavio je novo gradsko telo u kojem bi bili umreženi svi direktori javnih gradskih preduzeća, a po potrebi i gradski sekretar, a koje bi se bavilo rešavanjem komunalnih problema.

Zvaće se Ogledalo grada ili Lice grada. Sastajaće se jednom nedeljno, a sastancima bi rukovodio gradski menadžer Miroslav Čučković.

Aleksandar Šapić je rekao i da komunalna milicija i inspekcijske službe moraju da reaguju pre nego što građani prijave problem.

"Komunalna milicija i sve inspekcijske službe će biti zadužene za određene teritorije grada, tako da ćemo unapred znati šta se dešava i pre nego što građanin stigne da nam se obrati. To je prvi kontakt sa onim što se dešava na ulicama i moramo to da podignemo na najviši mogući nivo", rekao je Šapić.

S.Ć./ FoNet / B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu