Velika Britanija

Sigurna u sebe: Liz Tras

Foto: AP

5. 9. 2022. / 17.23

Liz Tras: Imam hrabar plan za rast ekonomije

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras postala je nova premijerka Velike Britanije. Najavljuje rešenje energetske krize i rast ekonomije. Boris Džonson kaže da ona ima pravi plan za rešavanje regionalne nejednakosti, rešavanje rastućih troškova života i ujedinjenje vladajuće Konzervativne stranke

Nova premijerka Velike Britanije, naslednica Borisa Džonsona, je Liz Tras.

Boris Džonson je podneo ostavku nakon više afera.  Za novog premijera Velike Britanije, bilo je osam kandidata. Liz Tras je dosadašnja ministarka spoljnih poslova. Pridobila je članove stranke obećavajući velika smanjenja poreza dok je njen rival Sunak, bogati bivši bankar, izgubio poene zalažući se za ekonomski realizam daleko od "bajki".

Liz Tras će već od sutra početi da radi kao premijerka.

"Moramo pokazati da ćemo ispuniti rezultate u sledeće dve godine. Imam hrabar plan za smanjenje poreza i rast naše ekonomije", rekla je Tras nakon objave rezultata.

"Reši ću energetsku krizu baveći se računima za energiju, ali takođe i rešavajući dugoročna pitanja koja imamo u snadbevanju energijom."

Postoje nagađanja da bi ona mogla da ponudi zamrzavanje računa za energiju ove zime po ceni čak 100 milijardi funti.

Boris Džonson je na tviteru čestitao svojoj naslednici "na odlučujućoj pobedi“ i ocenio da Tras "ima pravi plan za rešavanje regionalne nejednakosti, rešavanje rastućih troškova života i ujedinjenje vladajuće Konzervativne stranke.“

Liz Tras (47) je četvrti premijer konzervativaca od izbora 2015. godine. Tokom tog perioda zemlja je prolazila iz krize u krizu, a sada se suočava sa, kako se predviđa, dugom recesijom izazvanom inflacijom.

S.Ć./RSE

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu