Vesti

Foto: Tanjug

7. 9. 2022. / 16.25

Zorana Mihajlović: Oslobađanje od odgovornosti Grčića loš primer

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je utvrdilo da ne postoji osnov za sumnju da je Milorad Grčić odgovoran za krah EPS-a. Ministarka Zorana Mihajlović, koja je podnela krivičnu prijavu protiv njega, smatra da će sada i ostali direktori misliti da smeju da rade šta hoće

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je iz medija saznala da je odbačena krivična prijava koju je podnela protiv  bivšeg generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića.

"Ako je istina da on kao generalni direktor nije mogao da bude upoznat sa dešavanjima u kompaniji, onda treba da ukinemo tu funkciju. Nije nam potrebno to mesto, ako ono sa sobom ne nosi odgovornost ni za šta", ocenila je Mihajlović.

Naglasila je da je to "loš primer za sve druge direktore, koji će misliti da mogu da rade šta hoće, a da neće biti odgovorni, već da će država plaćati milijarde umesto njih.“

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) utvrdilo da ne postoje osnovi sumnje da je Grčić zloupotrebio službeni položaj.

Podsetimo, Grčić se nalazio na najodgovornijoj poziciji u EPS u trenutku kada je posle prvog snega prošle zime bez struje ostalo više od 136.000 ljudi i 2.200 trafo-stanica i to nakon što je Termoelektrana “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu obustavila proizvodnju zbog lošeg kvaliteta uglja.

Međutim, po TOK-u “Deo radnji koje se stavljaju na teret Grčiću, takođe je stavljen na teret i za tri prijavljena lica iz ove prijave, a u navodima i dokazima iz ove prijave, ne postoje podaci niti dokazi koji bi prijavljenog Grčića eventualno učinili njihovim saučesnikom”.

U međuvremenu, Grčić je podneo ostavku, ali je ubrzo postavljen za savetnika predsednika opštine Obrenovac.

Pravnici i stručna javnost u ovakvoj odluci Tužilaštva vide dokaz da vlast ima uticaja na Tužilaštvo.

S.Ć./ FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu