Vesti

Informacije iz istog izvora: Beogradski kiosk

Foto: Milovan Milenković

7. 9. 2022. / 17.39

Tužba protiv REM-a: Zaštita slobode medija

Televizije N1 i Nova S danas su podnele tužbu protiv REM-a zbog odluke nacionalne dozvole dodeli postojećim emiterima. Takođe danas, Fondacija Slavko Ćuruvija je saopštila da je od aprila do jula ove godine u tabloidima zabeleženo 197 napada na kritičke novinare

Televizije N1 i Nova S danas su podnele tužbu protiv Regulatornog tela za elektronske medije (REM), zbog odluke kojom su dodeljene nacionalne dozvole za televizijsko emitovanje isključivo postojećim emiterima Pink, B92, Prva i Happy TV. Smatraju da  su time prekršena pravila postupka, da je  pogrešno utvrđeno činjenično stanje, i da zakon pogrešno primenjen.

N1 i Nova S uvereni su da bi bilo kakva – makar i površna, objektivna analiza utvrdila superiornost njihove prijave u tehničkom, organizacionom, finansijskom i naročito programskom pogledu. REM nije ovlašćen da diskreciono odlučuje i subjektivno poklanja poverenje emiterima, niti da privileguje postojeće emitere na osnovu minulog rada, već je dužan da odluku zasnuje na propisanim kriterijumima, koje je zanemario u ovom postupku, smatra pravni tim N1 i Nove S.

Smatraju da je REM nastupio očigledno nezakonito, te je doneo diskrecionu odluku suprotnu uslovima i cilju konkursa. Ne samo što je takva odluka protivna međunarodnoj praksi i obavezama Republike Srbije, već i prethodnoj praksi srpskih sudova u sličnim predmetima koje i sam REM mora da bude svestan, te Nova S i N1 smatraju da sud neće imati težak zadatak u konkretnom slučaju.

Takođe danas, Fondacija Slavko Ćuruvija je saopštila da je od aprila do jula ove godine u tabloidima zabeleženo 197 napada na kritičke novinare.

Prema njihovom monitoringu, Kodeks novinara Srbije najčešće su kršili Alo.rs, Republika.rs (portal lista Srpski telegraf), Informer.rs, Kurir.rs i Objektiv.rs.

Najčešće su napadani novine, portali i televizije Junajted grupe – Nova – najmanje 66 puta, N1 najmanje 47 i list Danas najmanje 41 put, a nisu zaobiđeni ni Cenzolovka, NIN, Nedeljnik, Vreme, Dojče vele, i Glas Amerike. U pojedinim tekstovima su targetirali konkretne novinare: Jelenu Obućinu, Slobodana Georgieva, Željka Bodrožića, Marka Vidojkovića i Dragoljuba Dražu Petrovića.

U 29 tekstova na različitim portalima napisano je isto ili veoma slično, ponovljeni su naslovi, podnaslovi, istovetne rečenice, pa čak i iste fraze kojima se vređaju kritičari vlasti, što daje osnov za sumnju da tabloidi dobijaju gotove tekstove iz istog izvora.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu