Vesti

Pola miliona bez ikakvih sredstava za život: Akcija solidarnosti u Beogradu

Foto: Tanjug

7. 9. 2022. / 18.38

Život u Srbiji: Četvrtina siromašnih

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ upozoravaju da smo u riziku od kolapsa iz devedesetih, i kažu da će proizvodi koji nedostaju na rafovima naših prodavnica biti u zapadnim zemljama

U Srbiji živi pola miliona siromašnih, to su oni koji nemaju osnovna sredstva za život. Malo bolje od njih živi dva miliona ljudi, koji su u riziku od siromaštva. Ukupno –  25,5 odsto stanovništva Srbije.

Ovo su zvanični podaci, a saopštili su ih danas Udruženi sindikati Srbije "Sloga“.

"Mi odgovorno tvrdimo da je više od 80 odsto građana Srbije svakodnevno izloženo riziku siromaštva, jer je dovoljno da izostanu redovne isplate dve do tri plate ili penzije i doživeli bi potpuni ekonomski kolaps i slom kakav je viđen devedesetih ", tvrde iz "Sloge“.

Smatraju da su nestašice mleka i energenata posledica "mera populizma u vidu ograničenja cena i odlukama o zabrani izvoza mleka“.

Kažu da će domaći proizvodi poput šećera, ulja, brašna, mleka, peleta, ogrevnog drveta biti na rafovima i stovarištima bogatih zapadnih država, koje svoje potrebe namiruju iz zemalja u kojima postoji visok stepen korupcije i koje poput Srbije imaju status kolonijalne države.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu