Vesti

Bezbednost na prvom mestu: Ministar Branko Ružić u OŠ "Vuk Karadžić" u Beogradu

Foto: Tanjug

7. 9. 2022. / 21.01

Saradnja SNS-a i opozicije u Beogradu: Trideset kladionica krši zakon

Ministarstvo finansija rešava problem kladionica u Beogradu koje se nezakonito nalaze bliže od 200 metara od škola. Ova inicijativa Stranke slobode i pravde verovatno je prva opoziciona prijava na koju je vladajuća stranka obratila pažnju

Ministarstvo finansija preduzima mere u vezi sa predstavkama da je u Beogradu jedan broj kladionica u nedozvoljenoj blizini škola. Po Zakonu o igrama na sreću udaljenost kladionice od zgrade obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola) ne može biti manja od 200 metara.

"Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija preduzima odgovarajuće mere u postupku ponovnog utvrđivanja relevantnih činjenica koje su podnete kao dokaz u postupku davanja odobrenja za priređivanje igara na sreću", navodi Ministarstvo finansija.

Ova akcija je posledica inicijative Stranke slobode i pravde (SSP) koja je u julu predala gradskoj upravi spisak sa više od 30 kladionica u takvom prekršaju.

Narednog meseca gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je najavio da će grad preispitati da li se kladionice nalaze na propisanom odstajanju od škola, i rekao  a "briga o mladim naraštajima, njihovo vaspitanje i bezbedno odrastanje treba da budu na prvom mestu. Na tome ću insistirati, jer oni su naša budućnos“.

Po istraživanju organizacije SOS Centar za lečenje i odvikavanje od kockanja, oko 30 odsto dece uzrasta od 16 godina u srednjim školama u Srbiji imalo je kontakt sa klađenjem.

Po zakonu, a u cilju zaštite maloletnika, podnosilac zahteva za otvaranje kladionice ili automat kluba ima obavezu da Ministarstvu finansija dostavi i dokaz o lokaciji objekta, odnosno njegovoj udaljenosti od škola, a Ministarstvo utvrđuje te dokaze se na osnovu podataka iz uverenja Republičkog geodetskog zavoda.

U Srbiji je maloletnicima zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću. Sve kladionice na objektima imaju vidno istaknut natpis da je zabranjen ulazak licima mlađim od 18 godina.

Prijava SSP upućena gradskim vlastima da u Beogardu postoje škole blizu kojih su kladionice je, verovatno, prva i još uvek jedina opoziciona inicijativa na koju je Srpska napredna stranka, vladajuća u Beogradu, obratila pažnju i prihvatila.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu