Svet

Ko nema novca, ne treba mu ni znanje: studenti u Srbiji

Foto: Tanjug

10. 9. 2022. / 21.17

Amerika: Prinston nudi besplatno školovanje

Studenti sa izuzetnim znanjem i talentima, a čiji roditelji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje, mogu besplatno da studiraju na Univerzitetu Prinston. Sigurno da je i u Srbiji za mnoge talentovane srednjoškolce studiranje nedostupno, ali fakulteti ne razmišljaju da im pomognu

Američki Univerzitet Prinston u Nju Džersiju objavio je da talentovani studenti čiji roditelji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje više neće plaćati nikakve troškove za pohađanje ove prestižne škole.

Žele da svima, bez obzira na materijalno stanje, omoguće da razviju svoje sposobnosti i talente, te da nastave put najpoznatijih studenata Prinstona poput bivše prve dama Mišel Obama, sutkinje Vrhovnog suda Sonje Sotomajor, kraljice Jordana Noor ili osnivača Amazona  Džefa Bezosa .

Zahvaljujući ovoj odluci preko 25 odsto studenata univerziteta, 1.500 studenata, dobiće finansijsku pomoć koja pokriva punu cenu školarine plus troškove stanovanja i pansion.

"Jedna od vrednosti Prinstona je naša posvećenost da obezbedimo da talentovani studenti iz svih sredina ne samo da mogu da priušte obrazovanje na Prinstonu, već mogu da cvetaju u našem kampusu i u svetu izvan njega“, rekao je u saopštenju Christopher L. Eisgruber, predsednik Princetona.

Eisgruber je naveo da je ovo poboljšanje uslova u Prinstonu omogućeno "trajnom velikodušnošću naših bivših studenata i prijatelja“.

Godinama unazad broj studenata na privatnim fakultetima u Srbiji je sve manji i manji. Isto važi i za njihov ugled. Potez poput ovog u Prinstonu, sigurno bi rešio i jedan i drugi problem.

Singidunum, Megatrend, Alfa BK

Na "Singidunumu“, za koji se smatra da je privatni univerzitet sa najvećim renomeom u Srbiji, prosečna školarina iznosi 1500 evra. Na Univerzitetu "Megatrend“, cene variraju od 50.000 dinara do 1500 evra, u zavisnosti od fekulteta. Studije "Alfa BK“ koštaju od 950 do 2000 evra.

Mnogi državni fakulteti u Srbiji su ove godine imali vidno manje prijavljenih studenata nego slobodnih mesta. Na nekima je poskupela školarina za one koji na prijemnim ispitima nisu osvojili dovoljno bodova za besplatno studiranje.

Na Beogradskom univerzitetu najskuplje studije su na na Elektrotehničkom fakultetu, školarina na katedri za softversko inžinjerstvo košta 243.500 dinara, a na Arhitektonskom fakultetu – 240.ooo dinara.

Najjeftinije samofinansiranje je na Rudarsko-geološkom fakultetu – 66.000 dinara, Šumarskom 72.000, i Tehnološko-metalurškom fakultetu 75.000 dinara.

Koliko je poznato, ni jedan fakultet u Srbiji ne razmišlja da srednjoškolcima sa izuzetnim znanjem i talentima iz siromašnih porodica omogući da nastave školovanje ili da im u tome pomogne.

S.Ć./ CNN/ N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu