Vesti

...Miljenik Srpske pravoslavne crkve: Vojislav Šešelj

foto: tanjug / zoran žestić

11. 9. 2022. / 18.31

Vojislav Šešelj: SPC drugi put odlikovala haškog osuđenika

Srpska pravoslavna crkva je opet odlikovala Šešelja. Sad mu je dodelila orden Svetog vladike Mardarija, a pre sedam godina orden Belog anđela prvog stepena. Vojislav Šešelj je Haški osuđenik i rado viđen gost televizija sa nacionalnom frekvencijom Pink i Happy

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala Vojislavu Šešelju, saopšteno je danas iz Srpske radikalne stranke.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina uručio vladika bački Irinej.

Ovo je drugo odličje koje je samoproglašeni četnički vojvoda dobio od Srpske pravoslavne crkve. Godine 2015. vladika mileševski Filaret uručio mu je u manastiru Mileševa orden Belog anđela prvog reda. "Upravni odbor Eparhije mileševske dodeljuje profesoru doktoru Šešelju, četničkom vojvodi, pobedniku Haškog tribunala visoko odlikovanje Eparhije mileševske orden Belog anđela prvog stepena“, glasilo je zvanično objašnjenje.

Vladika Filaret je dodao: "Dragi prijatelju, brate Vojo, vama je Bog dao da operete ljagu sa srpskog naroda, koliko ste mogli, razume se teško je bilo, ali mi smo pratili i čestitamo vam na vašoj hrabroj borbi, srpskoj borbi, junačkoj borbi“.

Vojislav Šešelj je, kako je pisao RSE, tom prilikom iscrtao novu granicu Velike Srbije: "Severna Albanija sve do grada Drača moraće jednog dana opet bit srpska“.

Povodom novog odličja, mediji podsećaju Srpsku pravoslavnu crkvu da je Vojislav Šešelj pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Takođe i da su protiv njega podnošene mnoge krivične prijave zbog pretnji političkim protivnicima i novinarima. Konkretno, pretio je i vređao Aleksandru Jerkov poslanici Demokratske stranke.

"Garantujem da će njoj nestati sve dlake sa glave, glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem”, napisao je Šešelj na Tviteru.

Poverenici Brankici Janković je pretio silovanjem. "Kolika je narasla, a pravi seks nikada nije upoznala. Braćo četnici, ima li neki dobrovoljac, bar mesec dana nekupan i s bradom do pojasa“, otvoreno joj je pretio.

Novinarki Snežani Čongradin je pretio da će je "pregaziti džipom“ zbog teksta o Srebrenici.

Tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 2016. izjavio da će, ako postane predsednik, pomilovati Zvezdana Jovanovića koji je snajperom ubio premijera Srbije Zorana Đinđića.

Na protestima 2017. uleteo je autom među demonstrante i pretio im pištoljem, a na protestima pre 30 godina mahao je pištoljem na studente. Automobilom je ušao među pripadnike Dveri ispred Skupštine. Pesnicom je udario taksistu koji je bio u štrajku.

"Sve ću vas pobiti kao pse, meni niko ne može da urliče! Ja ću vas srediti, bando, bitange! Ja ću vas upucati, bando, što ne radite?“, rekao je tom prilikom.

Napao je učitelje koji su demonstrirali ispred Skupštine Srbije. "Jednog sam udario rukom, a drugog nogom“, izjavio je kasnije o incidentu.

Njegovo obezbeđenje pretuklo je advokata Nikolu Barovića 1997. godine.

Pre sedam godina na društvenim mrežama objavio je fotografiju na kojoj se vidi kako sa nožem u ruci stoji ispred stola na kojem je isečeno meso. Na sebi je imao krvavu kecelju, a u potpisu jedne fotografije pisalo je "Evo, opet koljem", a pored druge "Ko kolje, zlo ne misli". U opisu treće fotografije, Šešelj je napisao "U klanju nema boljeg od mene".

S.Ć./ FoNet /Blic/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu