Vesti

Protesti opozicije protiv režima Slobodana Miloševića: 9. mart 1991.

Foto: Goranka Matić

13. 9. 2022. / 10.01

Izložbe Goranke Matić u Zagrebu: Hronika našeg doba

U Zagrebu se otvaraju dve izložbe fotografkinje Goranke Matić - „Iskustvo u gužvi“ i „Moravice“. Ona je sasvim posebna hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni Jugoslavije čije su umetničke fotografije svedočanstva jednog doba

Večeras i sutra u Zagrebu se otvaraju dve izložbe fotografkinje Goranke Matić: Iskustvo u gužvi će biti u Muzeju suvremene umjetnosti, a Moravice u prostorijama Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta“.

Iskustvo u gužvi biće prvo gostovanje beogradskog Muzeja savremene umetnosti  u Muzeju suvremene umjetnosti posle tri decenije i početak saradnje dve institucije.

VIS Idoli: Pustinja, 1982 / Foto: Goranka Matić

Iskustvo u gužvi je retrospektivna izložba Goranke Matić. Premijerno je pokazana prošle godine u beogradskom Muzeju savremene umetnosti. Kustoskinja Una Popović je više od 500 fotografija prikazala u pet celina, s namerom da predstavi Goranku Matić kao novinarku i hroničarku muzičkih, likovnih i političkih događaja, a i kao predanu fotografkinju konceptualno autorskih projekata i ciklusa.

"Marš mira" na Tolstojevu: Beograd, 1992 / Foto: Goranka Matić

Goranka Matić svojevrsna je hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni. Poznate su njene fotografije građanskih protesta iz devedesetih.

Izložba u beogradskom Muzeju savremene umetnosti bila je izuzetno posećena upravo zato što osim umetnosti predstavlja i dokument o društvenim i kulturnim okolnostima Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih do početka devedesetih godina.

Milicija na protestu: Beograd 1991 / Foto: Goranka Matić

Osamdesetih godina nastale su njene čuvene rok fotografije posebno neformalnog pokreta nazvanog novi talas – kultni omoti ploča Idola, U škripcu, Bajage i instruktora, Đorđa Balaševića i drugih. Osim toga, fotografisala je i političare, snimljene za izborne i razne druge vrste kampanja.

Ciklus fotografija Moravice koji će biti prikazan sutra u "Prosvjeti“, nastao je 1985. godine. To je priča o mestu u Gorskom kotaru odakle je Gorankin otac i po kome je dobila ime. Moravice se, naravno slučajno, otvaraju baš na tridesetu godišnjicu od potpisivanja prvog mirovnog sporazuma u Hrvatskoj sklopljenog u Gorskom kotaru, zahvaljujući kojem je ovaj kraj pošteđen razaranja.

Goranka Matić je više od četrdeset godina deo umetničke scene. Iz bogate biografije u katalogu, prepisujemo da je bila i urednica fotografije "Vremena“ od njegovog osnivanja 1990. do 2006. godinine.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu