Vesti

Odluka MUP-a je potpuni šok: Otvaranje Europrajda

Foto: Tanjug

Reakcije na zabranu Prajda: Meta na leđima LGBTQ+ zajednice

Organizacioni tim Europrajda iskoristiće sve pravne mehanizme i uložiti žalbu na odluku MUP-a. Ne davimo Beograd i Pokret slobodnih građana (PSG) podržaće svoje sugrađane i njihovu borbu 17. septembra.

Nakon višenedeljnih neizvesnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) donelo je zvaničnu odluku o zabrani planirane šetnje u okviru ovogodišnjeg Europrajda u Beogradu.

Filip Vulović ispred organizacionog tima Europrajda kaže za portal "Vremena“ da je za njega ovakva odluka MUP-a potpuni šok. "Očekivao sam da se policija urazumila i da će poštovati naš Ustav, naše zakone, ali i presudu Evropskog suda za ljudska prava“. Najavio je da će tim Europrajda iskoristiti sve pravne mehanizme, a prvi korak biće žalba na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova

Natalija Stojmenović odbornica Skupštine Grada ispred Ne davimo Beograd kaže da je vlast pokazala da je nije sposobna da omogući svima jednaka prava garantovana Ustavom. "Ovim potezom vlast je pokazala da ona ne upravlja ovom zemljom, već da to čine kriminalne i desničarske grupe“.

Stojmenović kaže za portal "Vremena“ da će Ne davimo Beograd podržati "kao i do sada“ podržati svoje sugrađane i njihovu borbu što uključuje i skup zakazan za 17. septembar. Odbornik Skupštine Grada Beograda iz redova Pokreta slobodnih građana Vlada Pajić za portal "Vremena“  naglašava da je ovakvom odlukom MUP označio pripadnike LGBTQ+ populacije i sve "slobodnomisleće ljude“ kao legitimne mete.

Pajić kaže da su  dozvoljeni nacistički i ljotićevski skupovi  pod izgovorom "porodice“ i "tradicije“, dok se borba za osnovna ljudska prava zabranjuje.

"MUP je trebalo da donese odluku o zabrani najavljenih litija na kojima se poziva na paljenje udžbenika, progon i nasilje prema manjinama, čime bio pokazao da je tako nešto nedopustivo u našem društvu“.  Dodaje da će Pokret slobodnih građana doći na Europrajd i "učestvovati u odbrani slobode, prava i ravnopravnosti najugroženijih zajednica u Srbiji“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u utorak je donelo zvaničnu odluku o zabrani planirane Parade ponosa zakazane za subotu. Kao zvanični razlog navedena je bezbednost, jer postoji strah od sukoba pošto je za isti dan zakazan i kontraskup. Kako prenose mediji, MUP je doneo odluku i o zabrani kontraskupa.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu