Vesti

Izvestilac EP za Srbiju i posrednik u skupštinskom dijalogu: Vladimir Bilčik

Foto: Rade Prelić/Tanjug

14. 9. 2022. / 13.42

Vladimir Bilčik: Zabranjena je ruta, a ne šetnja na Europrajdu

„Nedelja ponosa se nastavlja, jedino preostalo pitanje je ruta kretanja šetnje u subotu“, rekao je izvestilac EP za Srbiju. Planira da u subotu bude u Beogradu, jer ovaj Prajd nije samo srpski, već evropski događaj

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izjavio je danas za N1 da s pažnjom prati šta se dešava u Srbiji po pitanju Europrajda i da nije jasno šta će se dogoditi u subotu, ali da ipak vidi svetlo na kraju tunela.

On je objasnio da je zabranjena maršruta, ali da šetnja nije zabranjena. "Važno je i što je država zabranila i protest protivnika Prajda i to je dobra vest. Dakle, nedelja ponosa se nastavlja, brojni događaji, jedino preostalo pitanje je ruta kretanja šetnje u subotu", istakao je Bilčik.

Izrazio je nadu da će u narednim satima organizatori koji i dalje pregovaraju sa Vladom obezbediti da skup u subotu bude održan.

Bilčik planira da u subotu bude u Beogradu. "Ovo nije samo događaj u Srbiji. Ovo je prvi veliki Europrajd događaj u jugoistočnoj Evropi i na Zapadnom Balkanu. Ovo je šansa za Srbiju da se pokaže kao država koja je posvećena zaštiti evropskih vrednosti i slavljenju različitosti“, rekao je izvestilac EP za Srbiju. "Dakle, držim ‘fige’ i nadam se rešenju, ali vreme curi i potrebno je da što pre dobijemo razjašnjenje".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu