Vesti

Odluka MUP-a ih nije iznenadila: sa otvaranja Europrajda

Foto: Tanjug

14. 9. 2022. / 19.39

MUP odbio žalbu Europrajda: Sledeći korak je Upravni sud

Policija je odbila jučerašnju žalbu Europrajda na zabranu šetnje u subotu. Goran Miletić najavljuje žalbu Ustavnom sudu. Iskustvo Evropskog suda je da država nema prava da zabrani Prajd iz bezbednosnih razloga. MUP je otkazao i sve fudbalske utakmice Superlige zakazane za subotu

Policija je u zakonskom roku odgovorila na jučerašnju žalbu Europrajda , i odbila je. MUP dakle ostaje pri svojoj zabrani šetnje Europrajda, kojom bi se u subotu 17. septembra završila ova evropska manifestacija u Beogradu.

MUP je danas doneo još jednu odluku: sve utakmice fudbalske Superlige Srbije koje su bile planirane za subotu moraće da se odlože, a odluka je doneta iz bezbednosnih razloga.

Sledeći korak organizatora Europrajda je žalba Upravnom sudu, koji ima zakonsku obavezu da im odgovori pre održavanja šetnje.

"Nismo iznenađeni ovakvom odlukom policije, ali ovo je samo još jedan razlog u nizu zbog kog kažem da ćemo u subotu, 17. septembra u 17 sati šetati za svoja osnovna ljudska prava. Šetaćemo za ljubav, slobodu i solidarnost“, rekao je koordinator Europrajda Goran Miletić.

Ustavni sud Srbije je ranije, već doneo četiri presude po kojima je zabrana Prajda protivustavna.

Praksa Evropskog suda za ljudska prava nalaže da država nema pravo da Prajd zabrani iz bezbednosnih razloga, već je dužna da obezbedi dovoljan broj policajaca i okupljenima garantuje bezbednost.

MUP je juče, u utorak, doneo rešenje kojim ne dozvoljava šetnju učesnika Europrajd 2022, kao ni litiju antiglobalista, obe najavljene za 17. septembar. Nakon obavljene bezbednosne procene utvrđeno je da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana – objasnio je MUP.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu