Vesti

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

16. 9. 2022. / 18.48

Aleksandar Vulin: Zabrana šetnje u okviru Europrajda ostaje na snazi

MUP neće popustiti velikim silama Zapada, a predsednik Srbije sukob oko Parade ponosa vidi „kao hibridni rat protiv Srbije“. Okupljanje učesnika šetnje zakazano je zabrani uprkos u subotu u 17 časova ispred zgrade Ustavnog suda

"Zbog različitih laži, podmetanja i pokušaja da se unizi Republika Srbija, njen pravni sistem i njene institucije, želim da saopštim građanima Srbije da niko, a najmanje Ministarstvo unutrašnjih poslova, nije popustio pred pritiscima velikih sila Zapada. Zabrana održavanja šetnje u organizaciji Evroprajda 2022, kako je već saopšteno, ostaje na snazi“, izjavio je u petak Aleksandar Vulin.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bio izjavio: "Kada je u pitanju šetnja povodom Europrajda mislim da će se poštovati zakon i odluka MUP-a, neću da se bavim pokvareno nametnutom temom srpskom narodu, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje", rekao je Vučić tokom intervjua nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Pre toga je koordinator Evroprajda Goran Miletić obavestio je novinare da je danas nešto pre 9:00 časova poslat zahtev Mnistarstvu unutrašnjih poslova da se za sutra u 17 sati odobri protestna šetnja na trasi od Skupštine Srbije do Ustavnog suda, i potom do stadiona Tašmajdan gde će biti održan koncert.

On je na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije rekao da su Vladi predali peticiju sa 27.000 potpisa, u kojoj se traži održavanje šetnje u okviru Evroprajda 2022.

"Predali smo peticiju sa 27.000 poptisa kojima tražimo da se omogući da se sve održi u formatu u kom smo predvideli“, rekao je Miletić. Podsetio je da se prvi koncert održava večeras u 18h, a potom je saopštio rutu šetnje: "Simbolično ćemo se okupiti ispred Ustavnog suda, a onda ćemo nastavati Bulevarom Kralja Aleksandara, Beogradskom, Ilije Garašanina i onda Tašmajdan“; kazao je Miletić.

Ambasade više država u Srbiji, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Francusku, izrazile su punu podršku članovima LGBTIQ zajednice povodom parade u okviru Europrajda koja treba da se održi u Beogradu i nadu da će se naći rešenje koje će dozvoliti mirnu, legalnu i bezbednu šetnju u subotu, navodi se u pismu podrške koje je na svom Tviter nalogu podelila holandska ambasada.

Podršku šetnji pružili su i mnogi zvaničnici i poslanici iz Evropske unije.

M.N./FoNet/B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjuena www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu