Vesti

Svi će biti bezbedni: Pred početak Europrajda

Foto: Marija Janković

17. 9. 2022. / 16.55

Početak Europrajda: Oko 3000 policajaca na ulicama Beograda

Veruje se da je najmanje 3000 policajca direktno zaduženo za obezbeđivanje današnje šetnje, koja počinje u 17 časova ispred Ustavnog suda do Tašmajdanskog parka. Aleksandar Vulin rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom upozorava sve da neće biti tolerisano nikakvo nasilje na ulicama Beograda i da će se striktno sprovoditi zakon

S.P
Uoči početka ovogodišnje Parade ponosa u okviru Europrajda na glavnim raskrsnicama u Beogradu raspoređeni su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Veruje se da je najmanje 3000 policajca direktno zaduženo za obezbeđivanje današnje šetnje, koja počinje u 17 časova ispred Ustavnog suda do Tašmajdanskog parka.

U vreme pisanja ovog teksta, N1 je javio da je MUP odobrio šetnju Europrajda na novoj ruti.

Osim učesnika Parade ponosa na centralnim ulicama polako se okupljaju i litijaši i ultradesničarske organizacije, iako se verovalo da će njihov skup biti organizovan ispred Hrama Svetog Save. Cilj MUP-a je da spreči bilo kakav susret ove dve grupe.

Bez obzira na to, protivnici Europrajda do 16 časova napali su dve devojke ali i snimatelja televizije N1.

Premijerka Srbije Ana Brnabić uoči Prajda na prijemu za diplomate u Palati Srbije rekla je da će svi biti bezbedni tokom održavanja Europrada, te da tokom protekle nedelje nije bilo nijednog incidenta na preko 130 događaja koji su organizovani u Beogradu.
I dok je premijerka Srbije Europrajdu dala zeleno svetlo, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom upozorava sve da neće biti tolerisano nikakvo nasilje na ulicama Beograda i da će se striktno sprovoditi zakon. Policija je zabranila i Europrajd i kontraprotest.

U 16 časova počelo je okupljanje učesnika protestne šetnje u okviru Europrajda. Oko Ustavnog suda nalaze se tri reda kordona policije, a za sada nema nikakvih nemira. Šetnja to Tašmajdana trebalo bi da krene u 17:30h.

Na današnjem Prajdu pojaviće se i predstavnici EU i međunarodne zajednice jer su dobili garancije Vlade da će šetnja biti bezbedna.

S.P./Danas/Blic/Nova.rs

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu