Velika Britanija

Ispraćaj Kraljice: Vetminsterska opatija

Fotografije: AP

19. 9. 2022. / 13.50

Oproštaj od Elizabete II: Gajdaševa tužbalica za poslednji pozdrav

Kraljičin kovčeg je je na putu ka kapeli Svetog Đorđa u kojoj će u 16 časova po lokalnom vremenu Elizabeta II biti sahranjena pored svog supruga princa Filipa. Ispred lafeta je hodalo 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva. Vrata Vestimsterske opatije su zatvorena u 13 časova, vladavina britanske kraljice Elizabete II je tako i formalno završena

Kraljičin kovčeg je u 13 časova po lokalnom vremenu krenuo sa povorkom iz Vestminsterske opatije preko Parlamentarnog trga kroz Vajthol i Mol pored bakingemske palate do Velingtonove kapije.

Odatle će biti prevezen u prevezen u Vindzor, do svog poslednjeg počivališta u kapeli Svetog Đorđa. U 16 časova kraljica će biti sahranjena pored supruga, princa Filipa vojvodom od Edinburga, roditeljima i sestrom Margaret. Službu će voditi prvi sveštenik Vindzora. Pre poslednje himne, krunski draguljar će izvaditi Carsku državnu krunu, skiptar i kuglu iz kraljičinog kovčega. Na kraju službe, usamljeni svirač će odsvirati lament dok se kovčeg bude spuštao u Kraljevsku grobnicu.

U 19 časova kralj Čarls III prisustvovaće privatnoj porodičnoj sahrani u kapeli sa najužom porodicom, kao što je pokojna kraljica Elizabeta II to učinila za svog oca, jer monarh treba da pospe zemlju po kovčegu.

Državna sahrana počela je u podne po lokalnom vremenu, kada je kovčeg sa telom kraljice Elizabete II  stigao u Vestminstersku opatiju.

Kralj Čarls III došao je u Vestminster hol u društvu sinova, princa Vilijama i princa Harija. Kralj Čarls III i članovi britanske kraljevske porodice predvodili su procesiju iza kovčega na lafetu. Ispred lafeta je hodalo 200 gajdaša i bubnjara Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

U Vestminsterskoj opatiji propoved je držao kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi. Na kraju propovedi,  u crkvi i celom Ujedinjenom Kraljevstvu nastupilo je dva minuta tišine. Državni pogreb je završen oko 13 sati nacionalnom himnom, poslednjim pozdravom trubom i tužbalicom koju je izveo kraljičin gajdaš.

Muziku je specijalno za sahranu komponovala Džudit Vir i kaže se da je inspirisana kraljičinom “nepokolebljivom hrišćanskom verom“. Vir je 2014. imenovana za maestra kraljičine muzike, prva žena koja je ikada obavljala tu funkciju, piše BBC.

Državna sahrana je završena u 13 časova po lokalnom vremenu, vrata Vestimsterske opatije su zatvorena i vladavina Elizabete II, britanske kraljice je i formalno završena.

S.Ć. /Danas/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu