Japan

Šteta je nesaglediva: raščišćavanje teritorije preko koje prešao supertajfun

19. 9. 2022. / 17.28

Supertajfun Nanmadol: Evakuisano devet miliona ljudi

Japansko ostrvo Kjušu u nedelju ujutro pogodio je supertajfun. Očekuje se da će krenuti prema Tokiju. Uragani ovakve snage su, između ostalog, poslednica i klimatskih promena

Oko devet miliona ljudi dobilo je naređenje za evakuaciju iz regiona Kjušu, Šikoku i Čugoku zbog supertajfuna Nanmadol koji je pogodio južni deo Japana.

Juče u nedelju ujutro tajfun je stigao do grada Kagošime, na južnom delu ostrva Kjušu, gde se reka izlila iz korita zbog čega je stradao jedan muškarac.

Kada tajfun dođe na kopno, očekuje se da će skrenuti na severoistok i krenuti na gore, kroz centralni Japan, prema Tokiju.

Zvaničnik japanske meteorološke agencije rekao je da postoje rizici od neviđenih oluja, visokih talasa, olujnih udara i rekordnih padavina.

Nanmadol je doneo udare vetra od 234 kilometara na čas, a u nekim oblastima se predviđalo 400 milimetara kiše za 24 sata.

Nanmadol je, dodao je zvaničnik, imao potencijal da bude gori i od tajfuna ‘Džebi 2018. godine, u kojem je poginulo 14 ljudi, i od tajfuna Hagibis, koji je izazvao rasprostranjene nestanke struje 2019. godine

Američki Zajednički centar za upozorenje na tajfune (JTVC) nazvao je Nanmadol supertajfunom. Taj termin koristi se za oluje vetra stalne brzine od 240 kilometara na čas ili više.

Naučnici su očekivali da će doći do ovakvih katastrofa, čak su predvideli veoma burnu sezonu uragana ove godine, a sve zbog uticaja uticajem prirodnog fenomena poznatog kao La Ninja.

Uzrok većeg broja uragana mogu da budu i toplije temperature površine mora u Atlantiku i Karibima, kao rezultat klimatskih promena.

S.Ć./BBC/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu