Vesti

Ovo je opasan momenat_ Žozef Borelj

Foto: AP

24. 9. 2022. / 14.26

Žozef Borelj: Putin bi mogao da upotrebi nuklearno oružje

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku rekao je da Putin ne blefira i da EU treba ozbiljno da shvati njegove pretnje. Smatra da su navodi da se evropske zalihe oružja smanjuju netačni. Borelj je pozvao Putina da preuzme odgovornost u pregovorima kojima bi se dostiglo rešenje

"Evropska unija mora ozbiljno da shvati pretnje Vladimira Putina da bi mogao da koristi nuklearno oružje u ratu sa Ukrajinom“, rekao je Žozef Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku danas u intervjuu za BBC.

Rat je dostigao "opasan momenat“, ocenio je Borelj.

Izjavu Vladimira Putina da ne blefira kada kaže da njegova zemlja ima "različito oružje za uništenje“ kao i da će "iskoristiti sva raspoloživa sredstva“, Borelj je komentarisao rečoima da "kada ljudi kažu da ne blefiraju, moramo ih shvatiti ozbiljno“.

Rusija je protekle nedelje iskusila probleme na bojnom polju, ruske snage su se povukle pred kontraofanzivom Ukrajinaca, što Borelj ocenjuje kao "svakako opasan trenutak pošto je ruska vojska saterana u ćošak, a Putinova reakcija – pretnja nuklearnim oružjem – veoma je loša“.

Borelj je odbacio navode da se evropske zalihe oružja smanjuju. Smatra da je potrebno nastaviti sa vojnom podrškom Ukrajini, kao i ekonomskim sankcijama protiv Putina i njegovih saveznika, uz diplomatske aktivnosti. Kaže da se mora postići "diplomatsko rešenje“ koje će "očuvati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

"U suprotnom, možemo da završimo rat, ali nećemo imati mir, već će biti novog rata“, rekao je.

Borelj je pozvao Putina da preuzme odgovornost u pregovorima kojima bi se dostiglo rešenje, rekavši da je "za tango potrebno dvoje“.

"Svako ko je otišao u Moskvu, u Kremlj da razgovara za Putinom vratio se sa istim odgovorom: ‘Ja (Putin) imam vojne ciljeve i nastaviću da se borim dok ih ne dostignem’. To je zabrinjavajuće, ali moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu“, rekao je Borelj.

S.Ć./BBC

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu