Vesti

Tereti se za 250 miliona dolara: Donald Tramp

foto: AP

24. 9. 2022. / 17.45

Tužba protiv Trampa: Lov na veštice ili krupan ulov tužilaštva

Obruč oko bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa steže se otvranjem novih istraga protiv njega, njegove organizacije, i dece. Dok on tvrdi da je sve samo lov na veštice, drugi smatraju da će se ovoga puta teško izvući

Protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, njegove organizacija, ali i troje dece, državno tužilaštvo države Njujork podnelo je tužbu zbog sumnje da su umešani u decenijsku financijsku prevaru.

Iako je Trampu ovo već četvrti sudski postupak, on najavljuje novu predsedničku kandidaturu 2024. godine.

Kako piše u podnetoj tužbi, Trampova organizacija je u periodu između 2011. i 2021. godine, prevarila zajmodavce, osiguravače i poreske vlasti tako što je nerealno prikazivala vrednost njegove imovine koristeći pogrešne procene.

Državna tužiteljka Letiša Džejms, koja vodi postupak, izjavila je u sredu da je Donald Tramp “uz pomoć svoje dece i direktora Tramp organizacije, lažno ‘naduvavao’ vrednost svoje imovine za više milijardi dolara da bi se obogatio i prevario sistem".

Prikazivanje veće vrednosti nekretnina omogućilo je bivšem američkom predsedniku da dobije veće kredite i poreske olakšice.

Građanska tužba na 222 stranice traži od Vrhovnog suda Njujorka da zabrani Trampu, kao i njegovoj djeci Donaldu Trampu džunioru, Ivanki i Eriku da budu izvršni direktori u bilo kojoj kompaniji u Njujorku, te da kompaniji Tramp organizacija zabrani preuzimanje bilo koje komercijalne nekretnine ili primanje kredita od bilo koje finansijske institucije registrovane u Njujorku na pet godina.

Cilj tužbe je da povrati više od 250 miliona dolara u nezakonito stečenim poslovima i zaradama.

Tramp odbacuje odgovornost za bilo kakvo krivično delo, te optužuje tužiteljku Džejms za politički motivisani “lov na veštice”, jer je ona Demokrata, a on Republikanac. Kaže da su sve optužbe “neosnovane”.

Međutim, kada je početkom avgusta razgovarao sa istom tužiteljkom, Tramp je prema pisanju američkih medija odbijao da odgovori na pitanja pozivajući se “više od 400 puta na svoje ustavno pravo na ćutanje”.

Druga istraga se vodi protiv bivšeg direktora Trampove organizacije Alena Vajselberga. On je sklopio sporazum sa tužilaštvom i pristao da svedoči protiv organizacije koju je vodio. Međutim, građanska istraga koju vodi tužiteljka Džejms je odvojena od istrage protiv Trampove organizacije za utaju poreza, tako da se ne očekuje od svedočenja Vajselberga da ima mnogo uticaja na slučaj bivšeg predsednika.

Od napuštanja Bele kuće Donald Tramp se suočava sa brojnim pravnim problemima. Početkom avgusta, agenti FBI-a upali su na njegov privatan posed na Floridi u potrazi za dokumentima koje je on sa svojim stvarima odneo iz Bele kuće.

Za neke dokumente se ispostavilo da su označeni kao “strogo poverljivo”, te da su samim tim bili klasifikovani, dok on tvrdi da ih je kao predsednik “deklasifikovao”.

Dalje, u Džordžiji se protiv njega vodi postupak da je pokušao da preokrene izborne rezultate 2020. godine.

Neki smatraju da je njegova odbrana ćutanjem dobar odabir kada se gledaju svi procesi u celini, ali da će to imati negativne posledice na najnoviju građansku tužbu, te da će sudija verovatno uzeti u obzir činjenicu da nije hteo, ili umeo da da konkretne odgovore.

Svi ovi procesi će svakako imati odraza na njegov pokušaj vraćanja u predsedničku trku.

F.M/ Glas Amerike / Politico / Gardijan / Rojters

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu