Kultura

Novi izložbeni prostor Beograda: Salon Muzeja grada

Foto: Tanjug

24. 9. 2022. / 20.51

Otvoren Salon Muzeja grada: Zgrada je u planu za tri godine

U Bulevaru kralja Aleksandra 30 otvoren je Salon Muzeja grada, jedinog od svih evropskih prestoničkih muzeja bez zgrade. Poslednja vest je da će novi tender za rekonstrukciju prostora u resavskoj koji mu je namenjen biti do kraja godine. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je obećao i povećanje budžeta za kulturu

"Pokušaćemo da povećamo budžet za kulturu“, rekao je Aleksandar Šapić gradonačelnik Beograda obilazeći Salon, novi izložbeni prostor Muzeja grada.

"Bez obzira na teška vremena, ne smemo da zaboravimo kulturu, jer narod koji ne brine o ovom segmentu ne vodi računa ni o svojoj budućnosti“, takođe je rekao.

Izložbeni prostor Muzeja grada nalazi se u Bulevaru kralja Aleksandra 30, i za publiku će biti otvoren u ponedeljak. Ima 1300 kvadratnih metara.

Direktorka Muzeja grada Jelena Medaković rekla je da je ova kulturna institucija u deficitu sa izlagačkim prostorom, što je uticao i na slabiju promociju kolekcije.

U novom prostoru biće izložena dela savremene umetničke scene. Za otvaranje su izabrali izložbu "Unplugged – umetnost bez struje“ na kojoj su izložena dela iz novijeg vremena.

"U postavci imamo isključivo slike koje se već nalaze u Muzeju Grada Beograda i radi se o najvrednijim autorima našeg likovnog domena i našeg vizuelnog polja stvaralaštva“, rekla je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković-

"Galerija je samom estetikom prilagođena ovakvoj vrsti predstavljanja savremene scene publici i gledaocima, malo u industrijskom stilu, za sve što Muzej Grada Beograda u narednim koracima planira“, navela je Medaković.

Ovaj prostor nije zamena za zgradu, koju Muzej grada čeka od osnivanja, od 1903. godine, a koja se više od decenije priprema u Resavskoj, u zgradi Nove vojne Akademije.

Gradonačelnik se dotakao i tog problema, i izrazio nadu "da će do kraja godine biti započeta rekonstrukcija Muzeja grada Beograda, koja će trajati oko tri godine, i koštaće više od 30 miliona evra.

"Nažalost, dva, tri puta je taj tender padao zbog cena koje su porasle u poslednjih godinu dana i ja se nadam da će do kraja godine taj tender da prođe“, rekao je Šapić.

Inače, Muzej Beograda se nalazi u Zmaj Jovinoj ulici broj 1. Na sajtu piše da zbog nedostatka prostora ne postoji organizovana stalna muzejska postavka, te da u Konaku kneginje Ljubice Muzej organizuje tematske izložbe sopstvene produkcije, kao i gostovanja drugih institucija.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu