Vesti

Znamo ko je to uradio: Marko Mihailović

Foto: Tanjug

25. 9. 2022. / 14.37

Beograd Prajd: Mi nismo zakazali Prajd za iduću godinu

Beogradska Parada ponosa za iduću godinu je neovlašćeno zakazana, kaže Marko Mihailović. Odluku Ustavnog suda još uvek čekaju. MUP bi trebalo da reaguje na sve koji su bilo fizički bilo govorom mržnje ugrožavali učesnike Europrajda

Informacija da je Beogradski Prajd već zakazan za 9. septembar iduće godine, nije tačna, kaže za portal "Vremena“ Marko Mihailović direktor Beograd Prajda, i najavljuje da će o svemu reći u petak na konferenciji za medije.

MUP-u je skup za iduću godinu zakazao neko ko nije ovlašćen da to radi, objasnio je nezvnično Mihailović, naglašavajući da to nije inicijativa Beograd Prajda.

"Mi znako ko je to uradio, neko ko uopšte ne živi u Srbiji. Prajd će biti iduće godine u septembru, ali onda kad ga mi zakažemo“, rekao je Mihailović.

Pogrešna je, napominje, i informacija da su napadnuti učesnici šetnje Europrajda iz Albanije. Mihailović kaže da su iz Turske, i da su oni nosili transparent o Kosovu.

MUP je saopštio da su 17. septembra tokom šetnje Europrajda zbog narušavanja javnog reda i mira privedeno 64 osobe. Po saznanjima Mihailovića, osim raščinjenog sveštenika Antonija, svi ostali su odmah pušteni.

MUP je zabranio šetnju u okviru nedavno održanog Europrajda, i organizatori su se žalili Ustavnom sudu. Odluku još uvek čekaju.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će podneti krivične prijave protiv pojedinih učesnika manifestacije kao i da će nekima biti izrečena zabrana ulaska u Srbiju. Nije konkretno rekao protiv koga će biti pokrenut postupak.

Mihailović primećuje da MUP nije reagovao na "šokantno nasilje pojedinaca prema učesnicima šetnje, kao i neverovatnu količinu govora mržnje tokom cele nedelje Europrajda u Beogradu“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu