Vesti

Foto: Tanjug

26. 9. 2022. / 14.59

Srpsko-ruski Plan: Zapadna kritika i srpska kontra-kritika

U Njujorku je potpisan Plan konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije. Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil kaže da u ovom trenutku niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre da nije vreme za jačanje veza sa Moskvom, a Ana Brnabić da je to rekacija na govor Aleksandra Vučića u UN, jer Zapad ne može da podnese istinu

Premijerka Ana Brnabić je ocenila da je potpisivanje Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije na marginama Generalne skupštine u UN u Njujorku zlopotrebljeno ka povod  za nove pritiske na Srbiju.

I ona, kao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je uz ruskog kolegu Sergeja Lavrova potpisnik Plana, objašnjava da se "za razliku od sličnih planova, u ovom ne spominju bezbednosni aspekt, niti konsultacije oko bilo kakve vojne saradnje“.

Dodala je da je nesrazmerno burna reakcija u odnosu na značenje Plana konsultacija pokazatelj da je "tražen način da se reaguje na govor Vučića u Njujorku", jer, kaže, određene velike sile "nisu mogle da podnesu istinu" koju je izneo predsednik.

Niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom

Ambasador SAD Kristofer Hil smatra da bi Srbija trebalo da kaže o Planu mnogo više od ovoga, te  da "Sjedinjene Američke Države žele pojašnjenje od Srbije šta je potpisano sa Rusijom u Njujorku.“

Ambasador Hil smatra da "u ovim trenutku niko ništa ne bi trebalo da potpisuje sa Rusijom, malo ko šta i potpisuje sa njom. Osim onih jadnih regruta koje mobilišu za odlazak u rat“.

Rekao je i da su tokom prošle nedelje u Njujorku održani odlični razgovori između delegacija SAD i Srbije, a da su na kraju nedelje i posle svih tih razgovora saznali za potpisivanje srpsko-ruskog Plana. Američki ambasador dodaje da nisu videli potpisani protokol, jer on nije javni dokument.

"Teško nam je da razumemo, ali želimo da čujemo objašnjenje o tome šta je u pitanju“, kazao je Hil.

Nije vreme za jačanje veza sa Rusijom

Šef Delegacije Evropske unije u Emanuel Žofre takođe misli da "ovo nije vreme za jačanje veza sa Rusijom“.

"Ne smemo da zaboravimo da Rusija vodi agresiju protiv Ukrajine već sedam meseci i pojačava tu kampanju mobilizacijom 300.000 ljudi organizovanjem nelegalnih referenduma o otcepljenju delova Ukrajine, kao i da preti upotrebom oružja masovnog uništenja“, ukazao je Žofre danas u pauzi regionalnog foruma "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenu geopolitičke neizvesnosti".

"Sporazum koji je potpisan poslao je potpuno suprotnu poruku, bez obzira na to što je (Srbija) rekla da neće priznati rezultate referenduma koje Rusija organizuje", rekao je Žofre.

On je naglasio da je "važno da Srbija želi da postane deo EU i da na tom putu mora da se postepeno uskladi sa svim standardima i vrednostima EU, uključujući i spoljnu politiku, odnosno uvođenje sankcija Rusiji“.

S.Ć./FoNet/Blic

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu