Vesti

Njive bez prinosa: kukuruz ovog leta u Srbiji

Foto: Tanjug

26. 9. 2022. / 19.18

Početak berbe kukuruza: Prinos manji i za 90 odsto

Situacija na njivama je pokazala da će ovogodišnji prinos biti manji nego što su bile prognoze stručnjaka letos, u okolnostima velike suše. Na pojedinim njivama u Banatu prinosi su svega 600 kilograma po hektaru. Zbog čestih kiša, poljoprivrednici ne mogu mašinama da uđu u njivu i oberu kukuruz

 

Početak berbe kukuruza nagoveštava da će ove godine prinos biti manji i do 90 odsto u odnosu na prosek.

Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata kaže da je "rod izuzetno loš“, i da se sada na terenu vidi da je lošiji od prognoziranog.

"Nađe se jedan klip, pa deset stabala nema ništa“, rekao je Kleut i dodao da su na pojedinim njivama prinosi svega 600 kilograma po hektaru.

Maksimalni prinosi u Srbiji su prosečno oko 15 tona.

Kleut smatra da nikakva astronomska cena neće pomoći proizvođačima da pokriju gubitke setve sa tako malim prinosima.

I u drugim regionima je ista situacija.

U opštini Malo Crniće berba još nije masovno počela. Na jednoj od obranih njiva rod je bio četiri tone, što je 30 do 40 odsto manje nego prošle godine, kaže predsednik Udruženja poljoprivrednika Stig i Mlava i priča da je u Bačkoj Topoli, sa najkvalitetnije obrađene njive  sa jednog hektara ubrano je 1,7 tone  kukuruza.

Taj proizvođač sada prodaje poljoprivredne mašine da bi mogao da otplati ratu kredita, a nadao se da će je vratiti prodajom kukuruza“, rekao je Živković.

Nakon letošnjih visokih temperatura i suša, kukuruz sada uništavaju česte kiše. Poljoprivrednici ne mogu mehanizacijom da uđu u njive i beru kukuruz.

U avgustu, u vreme suše, stručnjaci su očekivali da će prinos kukuruza biti veći nego što je sada pokazala situacija na njivama – najviše 4,5 tona po hektaru. Potrebe Srbije su oko 4,2 miliona tona, što znači da će izvoz biti veoma skroman.  s obzirom da smo do sada izvozili milion do tri miliona tona kukuruzaTada u avgustu smo imali zaliha od prošle godine oko 800.000 tona.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu