Vesti

Čije je đubre: Železnička stanice Beograd

Foto: FoNet

27. 9. 2022. / 17.23

Bivša železnička stanica kao deponija: Đubre Beograda na vodi

Parcela iza zgrade nekadašnje Železničke stanice postala je deponija. To je parcela Beograda na vodi doo. Beograd na vodi ne objašnjava otkuda to đubre usred grada, pored zgrade u koju treba da se useli Istorijski muzej Srbije

Oko zgrade bivše Železničke stanice u Beogradu uginule životinje, širi se smrad – javili su juče mediji, uz FoNetovu foto-reportažu o deponiji iza zgrade ovog spomenika kulture.

Naime, smrad je otkrio da se tamo gde su nekad bili peroni, nalaze uginule ptice i velike crne kese pune mrtvih riba.

Rekonstrukcija zgrade počela je u julu kako bi se prilagodila i osposobila potrebama Istorijskog muzeja Srbije.

Danas je Ministarstvo kulture i informisanja objasnilo o čemu se zapravo tu radi.

U saopštenju su napisali da je Istorijski muzej Srbije "u više navrata tokom prošle i ove godine upozoravao nadležne na problem sa licima koji neovlašćeno ulaze u prostor zgrade nekadašnje Železničke stanice, oštećuju objekat i ostavljaju đubre.“ Nije precizirano ko su ti nadležni koje je upozoravao Muzej, a oni su se oglušili.

Foto: FpNet

Samo Ministarstvo kulture je "na opasnost da objekat bude uzurpiran i oštećen od strane neovlašćenih osoba ukazalo još tokom marta 2021. godine“ dopisom Ministarstvu unutrašnjih poslova da obezbede neprekidno obezbeđenje zgrade Železničke stanice.

Zatim se prvo objašnjava da je Ministarstvo "u više navrata kod nadležnih“ apelovalo da se postavi ograda oko zgrade zato što je "zbog broja prozorskih otvora i ulaza na samom objektu koji su orijentisani na različite strane, posebno prema zadnjem delu“ omogućen direktan prilaz objektu, a zatim da ta "parcela iza objekta nije u nadležnosti Republike Srbije“.

Na osnovu saopštenja je moguće zaključiti da je to parcela Beograda na vodi doo, s obzirom da Ministarstvo navodi kako "radi na tome da se u saradnji i uz saglasnost sa Beogradom na vodi doo ovo pitanje u skorije vreme reši postavljenjem privremene ograde, koja će onemogućiti prilaz neovlašćenim licima, bolji nadzor i kontrolu zgrade“.

Ministarstvo napominje da "prostor iza objekta, Beograd na vodi doo koristi za odlaganje građevinskog materijala, koji će po završetku izgradnje biti ukolonjen i uređen.“

Na kraju, Ministarstvo podseća i o situaciji na terenu, a u vezi Istorijskog muzeja Srbije.

"Krajem marta Zaključkom Vlade, Muzeju je dodeljena na korišćenje ceo prostor Glavne železničke stanice, ukupne površine 8.000 kvadratnih metara. U toku su istražni radovi, snimanje i premeravanje prostora, otvaranje sondi i utvrđivanje konstruktivnih elementa gradnje u cilju izrade projektne dokumentacije. Projektant "Mašinoprojekt" priprema projektno tehničku dokumentaciju za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju, koja treba da bude završena do kraja novembra meseca.“

Na kraju tehnikalije: sredstva za početak radova su rezervisana i po dobijanju dozvola za radove biće raspisan tender za izvođenje, za dokumentaciju je opredeljeno 29 miliona dinara, a Ministarstvo je u budžetu za 2022. obezbedilo i 21.410.000 dinara za pripremu stalne postavke. "U toku je izrada insignija vladara  iz prednemanjićke i dinastije Nemanjića, krune, odežda, oružje i drugih dragocenosti kojima će biti predstavljena srpska srednjovekovna država“, piše na kraju saopštenja.

Iz Beograd na vodi doo – ćute. Niti potvrđuju niti demantuju da je đubre njihovo, niti se zna šta će da urade sa njim. Vrlo je moguće da se smatraju nadležnim sam o za potrebe svojih korisnika i stanara.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu