Vesti

Ovako je bilo na prošlom popisu 2011: ilustracija

Foto: Tanjug

28. 9. 2022. / 18.50

Popis stanovništva: Manipulisanje brojem zaposlenih

U subotu počinje popis stanovništva u Srbiji. Neka od 69 pitanja izazivaju smešne komentare, a neka bojazan da će biti izvor manipulacije o broju zaposlenih

Popisivači, koji će od prvog do tridesetog oktobra ići od vrata do vrata kako bi obavili popis stanovništva u celoj zemlji, postavljaće 69 pitanja. Među njima će biti i pitanje koje omogućava manipulaciju brojem zaposlenih u Srbiji.

Od građana će se tražiti da navedu da li su poslednjih nedelju dana makar sat vremena obavljali neki posao za koji su bili plaćeni. Odgovor na ovo pitanje ne daje pravi podatak o brojku onih sa i bez posla. Neko je mogao da prošle nedelje bude sasvim slučajno plaćen, mogao je na primer da dobije dnevnice radnika koji je nekoliko dana odsustvovao sa posla. A zamena  se ne može smatrati zaposlenjem.

Statistika ih je svrstavala u nezaposlene sve do dolaska Srpske napredne stranke na vlast. Nakon toga, oni su prebačeni u grupu zaposlenih.

U drugom kvartalu 2022. godine u Srbiji je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bilo zaposleno 2.304.656 lica. U odnosu na isti kvartal prethodne godine, to je povećanje za 1,5%, odnosno za 34.262 lica.

Najčešće komentare izazvalo je pitanje koje se postavlja muškarcima, a odnosi se na broj dece. Pretpostavka da je to način kako bi s eotkrio broj bračne odnosno vanbračne dece, je netačna. Zvanično objašnjenje, međutim, glasi da se to briga države o muškom fertilitetu.

Na društvenim mrežama najpopularnije je pitanje o WC-u: da li je na ispiranje ili bez. Među komentarima ima i vrlo duhovitih.

Mnogi preko društvenih mreža pozivaju na bojkot popisa, bez obzira što je popis obavezan, i što je odbijanje kažnjava novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara.

Najčešći razlog poziva na bojkot moguće je razumeti: u Srbiji se nikada do sad popis nije obavljao  elektronskim putem, a iskustvo govori da je u tom slučaju moguća zloupotreba podataka. Međutim, suština ove vrste razloga nije u tome.

Zagovarači bojkota popisa tvrde da će podaci biti "zloupotrebljeni od strane EU i Velike Britanije koje finansiraju ovaj popis. Videćeš njihov logo na formularu za popis. Takođe će tvoji podaci biti iskorišćeni za tvoju socijalnu kartu, uvod u socijalni kreditni sistem“, upozorio je jedan tviteraš.

Među onima kojima je bliska ova teorija, ima ih i koji idu korak dalje pa pozivaju na opšti ustanak, kao jedini način da im sutra Vatikan ne zabrani sušenje slanine i pečenje rakije.

Najviše nih poziva na masovni bojkot, smatraju da popis zadire u privatnost i da ugrožava bezbednost građana. Činjenicu da društvenim mrežama, putem kojih šalju ovakve pšoruke, uopšte nije nikakav problem da saznaju o njima sve što ih interesuje.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu