Vesti

Foto: ilustracija

Foto: Marija Janković

1. 10. 2022. / 20.20

Međunarodni dan starijih: Deklarativna i konkretna pomoć

U poseti Domu za starije, ministarka Kisić i gradska sekretarka Čamagić čestitale su prisutnima Dan starijih, i rekle da država i grad čine sve da se osećaju bolje i manje usamljeno. Takođe povodom tog dana, Demokratska stranka je podsetila na dva zakona koje je izradila i koji bi mogli konkretno da utiču na raspoloženje starijih sugrađana

Danas je Međunarodni dan starijih osoba, pa je tim povodom Darija Kisić ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posetila Klub za starije "Radan Pupić“ u Beogradu.

Prisutnima je poručila da je država Srbija uvek tu uz njih, jer zna, ceni i pamti sve ono što su oni uradili za državu i njen narod.

S ministarkom je bila i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Aleksandra Čamagić, koja je najstarijima poručla da će grad nastaviti da čini sve kao i do sada, kako se oni ne bi osećali usamljeno.

Ministarka je prisutnima rekla "vi ste naš temelj, naš oslonac“, istakla  da Srbija na mnogo načina pokazuje da misli na najstarije građane i čini sve da poboljša njihov kvalitet života i finansijski položaj, te ih je podsetila da će penzije u novembru biti povećane za devet odsto, a da se od početka sledeće godine očekuje povećanje od 12 odsto.

Takođe povodom Dana starijih, Demokratska stranka je podsetila da je jedna od prvih mera koje je 2012. donela "ova, najnesposobnija vlast u istoriji Srbije", bila ukidanje usklađivanja penzija.

Kada se tome dodaju "trajno umanjenje penzija i bezočno otimanje zarađenog po osnovu privremenog umanjenja penzija", dolazi se do procene da je od najstarijih oteto nekoliko milijardi evra", ističe se u saopštenju ove stranke.

Demokratska stranka ističe da je položaj starih u Srbiji neprihvatljiv, da se hitno mora poboljšati, te da je zbog toga pripremila predloge dva zakona.

Zakon o vraćanju otetih penzija predviđa da se oteta sredstva, uvećana za kamatu, vrate najkasnije do kraja 2023. kako bi u njima u što većoj meri uživali upravo oni kojima su uskraćena.

Drugi je predlog izmene Zakona o PIO kojom bi bila ukinuta odredba o trajnom umanjenju penzija zaposlenima koji sa punim stažom odluče da koriste penziju pre navršenih 65 godina života.

Ove mere imaju za cilj trenutan pozitivan pomak u položaju starijih sugrađana, ističe Demokratska stranka.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu