Vesti

Izbori na svim nivoima u BiH: jedno biračko mesto u Sarajevu

2. 10. 2022. / 16.54

Izborni dan: Nigde k’o u Bosni

Naočare za snimanje, predsednik biračkog odbora koji se uspavao, kupovina glasova u auto-perionici samo su neke od scena koje se mogu videti tokom izbornog dana na opštim izborima u BiH.  Do 14h časova izlaznost je svega 14 odsto, a gužve i redovi mogu se videti samo u dijaspori

 

 

Građani Bosne i Hercegovine u nedelju biraju svoje predstavnike na svim nivoima države, od federalnog do entiteskih.

Do 14 časova izlaznost je svega 14 odsto, ali velika izlaznost i gužve na biračkim mestima dešavaju se u dijaspori, mahom Nemačkoj, Holandiji i Norveškoj. Međutim, zato su već tokom polovine izbornog dana napravljeni brojni incidenti i izborne nepravilnosti.

Od jutros građani u celoj BiH svedoče raznim scenama na biračkim mestima. Tako je jutros na jednom od njih u Sarajevu glasanje počelo jedan sat kasnije. Razlog –  predsednik biračkog odbora se uspavao.

"Bukvalno smo morali da obavestimo policiju da nema predsednika, pa su oni otišli na njegovu adresu. Došao je, šta će čovek radi noćnu smenu, uspavao se“, rekli su iz Opštinske izborne komisije.

U selu Čengići kod Bjeljine od jutros je naprasno 80 meštana oslepelo. Zbog toga će im trebati pomoć drugog lica tokom glasanja. Sve potvrde za 80 "slepih“ lica dala je direktorka bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukine. Lokalni mediji prenose da je najzanimljivije bilo kada su meštani sela počeli da prepoznaju ljude, koji juče nisu bili slepi, a danas su sa "vodičima“ došli na glasanje.

Kako je Centralna izborna komisija (CIK) za ove izbore na jedvite jade uspela da donese odluku o ukidanju "paravana“ koji obezbeđuju tajnost glasanja zbog masovne pojave kupovine glasova, mnogi politički akteri morali su da smisle inovativne načine kako bi znali ko je glasao. Tako su tokom izbornog dana na više izbornih mesta primećene i naočare za snimanje, nepoznate marke, slične onima koje se mogu videti u akcionim filmovima.

Da kupovina glasova ipak nije sprečena pokazuje i primer u Bijeljini, kada je nepoznato lice delilo novac biračima u auto-perionici u blizini škole "Knez Ivo od Semberije“.

U Zenici desila se neobična situacija kada je birački odbor organizovao glasanje na pogrešnom mestu. Iako je CIK dobio informaciju da je biračko mesto otvoreno na vreme, nakon pola sata članovi CIK-a shvatili su da je biračko mesto na pogrešnoj lokaciji, tamo gde su se izbori održavali 2018. godine.

Politikolog iz Bijeljine koji je želeo da mu ne navedemo ime kaže za portal "Vremena“ da izborni dan pokazuje da političke stranke postaju sve inovativnije u pritiscima na birače. On kaže da će i ljudi na sve načine pokušati da uzmu novac, a zbog lošeg standarda i 50 maraka za jedan glas mnogo znači.

"Opšte izbore na kojima se bira preko sedam hiljada kandidata za tela i institucije kojima se ne veruje, malo građana shvata ozbiljno. Zbog toga mnogima neće biti problem da uzme novac za glas, jer to vide kao dnevnicu“, kaže on.

Veruje da su izborne nepravilnosti, pa i ovako komične, nešto što je konstanta u BiH. Navodi primer da se pre četiri godine znalo da glas za manjinske partije u entitetima vredi više nego glas za neke od većinskih partija. Primera radi više je koštao glas bošnjaka za SNSD u Federaciji, nego glas Srbina iz RS-a za isti taj SNSD.

S.P./N1/Info Bijeljina 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu