Izbori u BiH

Dosta je bilo robovanja: Jelena Trivić

Foto: AP Photo/Radivoje Pavicic

3. 10. 2022. / 7.03

Republika Srpska: I Jelena Trivić i Milorad Dodik proglasili pobedu

Na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj su i Jelena Trivić i Milorad Dodik proglasili pobedu. Poslednji se u ranim juarnjim satima bio oglasio Dodik i presudio da je on predsednik RS. Očekuje se rekacija iz štaba kandidatkinje Partije demokratskog progresa

Kandidatkinja Partije demokratskog progresa Jelena Trivić proglasila je pobedu na izborima za predsednika Republike Srpske 2. oktobra, nakon čega je na ulicama Banjaluke slavila sa svojim pristalicama.

Dok je slavlje u suparničkom tboru trajalo, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je to osporio i rekao da zapravo on ubedljivo vodi i da ima nedostižnu prednost, a da priznaje da je njegova konkurentkinja dobila većinu u Banjaluci.

U ranim jutarnjim satima Dodik je ponovo izašao pred kamere i rekao: "U ovom trenutku definitivno mogu da potvrdim da je Željka Cvijanović pobedila na izborima za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, a ja na izborima za predsednika Republike Srpske“. Tvrdio je da je prebrojano 523.326 glasova i da je on osvojio 274.326, a Jelena Trivić 246.425 glasova.

"Sada možemo da kažemo da sam ja pobedio na ovim izborima i mislim da je Republika Srpska položila ozbiljan demokratski ispit“, presudio je Dodik.

Pema podacima Centralne izborne komisije, u Republici Srpskoj je glasalo 638.000 birača.

Ja sam pobednik

Pre Dodika su iz štaba Jelene Trivić bili saopštili da na osnovu prebrojanih 72,3 odsto glasova njihova kandidatkinja ima 51,2, a Dodik 48,7 odsto glasova i da je “potpuno je jasno da je tu razliku nemoguće stići i da je predsednica Republike Srpske Jelena Trivić”.

Usledilo je slavlje na ulicama Banjaluka sa sve trubačima, kako je to nekada radio Dodik. On se ovog puta klonio ulica.

Trivić je zahvalila biračima koji su, kako je istakla, "nakon dugotrajnog robovanja i loše vladavine ipak uspeli da prosude šta je dobro, a šta ne".

“Pratićemo nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu i nikada nećemo uraditi ovo što je Dodik uradio sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, udarajući direktno na Srbiju. Naša obaveza je da ekonomski i u svakom drugom pogledu osnažimo RS i da je učinimo de fakto u ekonomskom pogledu nezavisnom u ovoj složenoj političkoj strukturi koja se zove BiH“, kazala je Trivić u pobedničkom govoru, koji je Dodik kasnije osporio.

Podvrgnut američkim sankcijama, jasno držeći stranu Vladimira Putina i Rusije, stalno preteći secesijom RS, Dodik je već dugo trn u oku Evropske unije i SAD, što se sve zbog tesnih odnosa sa Aleksandrom Vučićem preslikava i na Srbiju. Predsedniku Srbije bi bilo kud i kamo lakše da se Dodik povuče sa političke scene.

CIK objavljuje rezultate danas u 9 časova

M.N./FoNet

 

Čitaje dnevne vesti, analize, komentare i inervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu