Region

Trivić traži ponavljanje izbora: izborni plakati u BiH

Foto: AP

4. 10. 2022. / 12.05

Izbori u BiH: Falsifikovan birački zapisnik na štetu Jelene Trivić

Predsednik Biračkog odbora u selu Krajišnik u kome je rođena majka Jelene Trivić priznao da je sve njene glasove upisao njenom protivkandidatu. Jelena Trivić i PDP podneli su 20 prijava Centralnoj izbornoj komisiji i traže ponavljanje izbora. Srpska demokratska stranka traži ponavljanje izbora u Doboju i mnogim drugim gradovima

Otkriveno je zašto prema izveštaju Biračkog odbora u selu Krajišnik u Gradiški niko nije glasao za Jelenu Trivić. U Krajišniku je rođena Jelenina majka, pa je stanovnicima tog mesta bilo čudno kako je moguće da je broj glasova za Trivić bio – nula.

Ishod glasanja u ovom selu je jedan od argumenata Jelene Trivić da su glasovi glasača koji su zaokružili njeno ime pokradeni.

Predsednik tamošnjeg Biračkog odbora Stevan Gutić javno je priznao da je Centralnoj izbornoj komisiji BiH u zapisniku poslao netačne podatke o broju glasova na štetu Jelene Trivić, kandidata PDP za predsednika Republike Srpske, javlja Bijeljinska televizija BN. Gutić je takav postupak pravdao kasnim večernjim satima i umorom.

"Ja sam Zoranu Kaliniću uveo 137 glasova, a Jeleni sam stavio tri nule“, rekao je Gutić ekipi bijeljinske televizije koja je posetila ovo selo nakon što ga je Trivić navela kao jedan od primera krađe njenih glasova.

Na pitanje da li zna da je njegov čin krivično delo i da se ne može smatrati greškom, Gutić je odgovorio: "Pa, znam, ali ja sam obavio razgovor u izbornoj komisiji. Oni su rekli da se ništa ne popravlja, nego da će se ponoviti brojanje“.

I sa biračkog mesta broj 35 u CIK su poslati rezultati prema kojima je Milorad Dodik osvojio 235 glasova, Zoran Kalinić 204, a Jelena Trivić ponovo nijedan glas. Jelena Trivić traži ponavljanje izbornog postupka zbog, kako kažu u njenom štabu, očigledne izborne krađe.

Osnov za poištenje predsedničkih izbora u RS

Iz PDP-a kažu da ima 30.000 nevažećih listića i da su poslali više od 20 prigovora Centralnoj izbornoj komisiji, kao i nekoliko stotina primedbi na zapisnike. Smatraju da na osnovu toga postoji ozbiljan osnov da se ponište izbori za Predsednika RS u velikom broju biračkih mesta i gradova.

Na primer, iz PDP-a tvrde da u Doboju Dodik ima veliku prednost pomoću prevara. Kažu da i na biračkom mestu u Čelincu Jelena Trivić ima nula glasova, Milorad Dodik tamo 235, a neki nepoznati kandidat 200, te da su to zapravo glasovi kandidatkinje PDP-a.

Trivić je ukazala da "ovo nije bila krađa samo u onim gradovima gde smo to navikli – ovo je bio sveobuhvatno kontaminiran izborni proces“.

Srpska demokratska stranka će takođe tražiti od Centralne izborne komisije BiH ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu, zbog, kako su naveli, neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, a posebno tokom noći, kada se na tim biračkim mestima desilo prekrajanje izborne volje.

"Iako je to zakonska obaveza, našim posmatračima na ovim biračkim mestima nisu dati na uvid zapisnici koje su prepravljali članovi biračkih odbora, čime je prekrojena izborna volja građana", istakli su iz SDS-a.

Dodali su da se na tim biračkim mestima stanje u zapisnicima ne poklapa sa glasovima koji se nalaze u vrećama.

Još su naveli da njihov pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv osoba koje su činile izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu