Vesti

Rebalans nije dobro urađen: Nikola Jovanović

Foto: Printscreen

4. 10. 2022. / 13.41

Rebalans beogradskog budžeta: Svi bitni poslovi odloženi za 2024.

Dok Aleksandar Šapić hvali rebalans gradskog budžeta i najavljuje bitne promene u gradu, stranke i pokreti koji su u ooziciji iz dana u dan nalaze velike propuste. Centar za lokalnu samoupravu ukazuje da su svi bitni poslovi ostavljeni za iduću godinu

Rebalans budžeta Beograd je samo prepakivanje s jednog na drugo mesto, rekao je Aleksandar Šapić sumirajući prvih 100 dana na mestu gradonačelnika Beograda i dodao: "Sve što smo uradili – uradili smo najbolje što smo mogli, a videćemo u kojoj meri će se to reflektovati na građane.“.

Precizirao je da je rebalans bio neophodan kako bi se spremila  "javna komunalna preduzeća za zimu, da pokrijemo odnosno da reprogramiramo neka dugovanja, prvenstveno Gradskog saobraćajnog preduzeća“, kako  bi bilo omogućeno  plaćanje vrtića koje grad subvencioniše, kao i pomoć opštinama. Najveći broj odluka odnosi se na niskogradnju, rekao je Šapić.

Svi bitni kapitalni projekti koji su bili planirani ove i naredne godine u Beogradu, odloženi su za 2024, izjavio je  sa druge strane direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović.

"Rekonstrukcije ulica Kneza Miloša, Francuske i Glavne u Zemunu, pomerene su za 2024. Isto važi za regionalni vodovod Makiš-Mladenovac, saobraćajnice za Prokop, kao i za završetak bulevara Patrijarha Pavla.“

U CLS nabrajaju da su sredstva za izgradnju glavne autobuske stanice smanjena za 103 miliona dinara i da su prebačena za 2024, da je za rekonstrukciju Devete beogradske gimnazije iz gradskog budžeta izdvojeno 170 miliona dinara manje nego što je bilo planirano pre rebalansa. Podsećaju da je Deveta beogradska trebalo da bude najveći projekat resora obrazovanja ove godine.

Ukazuju i da su posle rebalansa radovi na školi "Svetislav Golubović Mitraljeta“ poskupeli za 521 milion dinara.

Šteta je što je, umesto na kapitalne projekte, fokus nove gradske vlasti na povećanju administracije i marketinškim merama, poput pitanja reklamnih folija na autobusima ili da li će se komunalci zvati "plavi“ ili "beli“, zaključio je Jovanović.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu