Vesti

Razni su putevi nafte: ilustracija

Foto: AP

8. 10. 2022. / 1.32

Rešenja protiv embarga: Kirkuk, iračka, saudijska, ali ipak i ruska nafta

Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje dve mogućnosti kako bi Srbija u budućnosti mogla da uvozi rusku naftu, a da se zaobiđe Hrvatska

Nakon najave da će Evropska unija do 1. decembra odlučivati o tome da li će Srbiji biti dozvoljen transport ruske nafte iz hrvatske luke Omišalj naftovodom Janaf do Pančeva, Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo je da sagledava sve varijante kako bi obezbedilo diversifikaciju u oblasti snabdevanja sirovom naftom, pa i "mogućnost da naftu dobijamo iz više pravaca“.

"Ministarstvo je tu mogućnost već predvidelo i u svoj plan investicija uvrstilo odgovarajuće projekte koji podrazumevaju gradnju novih naftovoda, pored postojećeg Jadranskog naftovoda (JANAF)“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

U pojedinim medijima je ovo saopštenje interpretirano kao odgovor Srbije na mogućnost da ostane bez ruske nafte.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je objasnila da to "nije priča od juče“ i da je već u maju bila "jasna najava i jasan znak“ da će osmim paketom sankcija Srbija biti u nemogućnosti da od 1. novembra uvozi rusku naftu.

"Naftna industrija Srbije se već mesecima priprema za to. Uvoziće samo nerusku naftu 80 odsto, 20 odsto će biti srpska nafta koju mi već imamo, to je velebit nafta, koja je jedna od najkvalitetnijih nafti na svetu“, rekla je Mihajlović.

"Sve je otvoreno, tu je kirkuk nafta, iračka nafta, može da bude i saudijska. Suština je u količini i ceni. NIS je jedina kompanija koja ima pravo da uvozi sirovu naftu i da je nakon toga prerađuje u rafineriji“, rekla je ministarka.

U jučerašnjem saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, najavljena su još dva izvora, a vezana su za naftovod "Družba“, dakle za rusku naftu. Naftovodom "Družba“ se ruska nafta od Tatarstana u Rusiji sprovodi do preko 4000 kilometara daleke Nemačke.

Plan Ministarstva je da se obezbedi diversifikacija snabdevanja sirovom naftom povezivanjem sa naftovodom "Družba". Prva od dve opcije je izgradnja naftovoda do Segedina, do Alđe. Trasa tog naftovoda koji bi obezbedio delimičan kapacitet za snabdevanje rafinerije u Pančevu bila bi duga oko 128 kilometara, od čega 104 kilometra na teritoriji Srbije. Procenjena vrednost investicije je 83 miliona evra, odnosno 64 miliona za izgradnju na našoj teritoriji.

Druga opcija za spajanje na naftovod "Družba" kod Budimpešte je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Szazsalombate dužine 400 kilometara, a procenjena vrednost investicije je oko 240 miliona evra.

Prema Raši Kojčiću, pomoćniku ministarke rudarstva i energetike, taj drugi naftovod mogao bi da bude izgrađen "do sledeće zime“. Kojčić je rekao i da srpsko tržište nafte i naftinih derivata neće biti ugroženo, kao i da "NIS ima dogovor sa JANAF-om da do početka decembra postoji prolaz za rusku sirovu naftu.“

S.Ć./FoNet/Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu