Rat u Ukrajini

Eksplozija na Krimskom mostu: jutros oko šest sati

Foto: Printscreen

8. 10. 2022. / 10.52

Eksplozija na Krimskom mostu: Obrušila se dva kolovozna dela

Jutros oko 6 časova eksplodirao je kamion zbog čega se zapalio sedam cisterni s gorivom na vozu  koji je u tom trenutku prolazio Krimskim mostom. Na snimcima objavljenim na Tviteru vidi se kako gore brojni vagoni s gorivom na železničkom delu mosta, dok je deo mosta teško oštećen. Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je Krimski most 2018. godine, nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine

Rezervoar s gorivom zapalio se rano u subotu na Krimskom mostu, objavila je ruska državna novinska agencija RIA, a ruski Nacionalni komitet je saopštio da je na Krimskom mostu eksplodirao kamion zbog čega se zapalio sedam cisterni s gorivom na vozu  koji je u tom trenutku prolazio.

Ukrajinski mediji pišu o eksploziji.

Rojters prenosi izveštaj ukrajinskih medija koji tvrde da se na mostu dogodila eksplozija oko 6 časova ujutro.

“Kamion koji je dolazio sa Tamanskog poluotoka eksplodirao je danas u 6:07 sati na drumskom delu Krimskog mosta, usled čega su se zapalile cisterne s gorivom na vozu koji je saobraćao u pravcu Krimskog poluostrva“, precizira se u saopštenju.

Usled eksplozije kamiona došlo je do obrušavanja dva kolovozna dela Krimskog mosta, dok plovni lukovi nisu pretrpeli oštećenja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass. Prethodno su lokalne ruske vlasti saopštile da u incidentu nema povrijeđenih.

Na snimcima objavljenim na Tviteru vidi se kako gore brojni vagoni s gorivom železničke kompozicije na železničkom delu mosta i da je deo mosta teško oštećen. Saobraćaj je obustavljen na drumskom i železničkom mostu. “Gori rezervoar s gorivom na jednom od delova Krimskog mosta. Lukovi nisu oštećeni”, objavila je RIA, citiravši pokrajinskog zvaničnika, no nije navela uzrok eksplozije.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nazvao je  današnji incident na Krimskom “početkom”, prenosi Rojters.. "Krim, most, početak. Sve nelegalno mora biti uništeno, sve pokradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je okupirala Rusija mora biti proterano“, napisao je Podoljak na Tviteru .

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov napisao je na Telegramu da su za današnju eksploziju na Krimskom mostu odgovorni “ukrajinski vandali“ koji su "uspeli svojim krvavim rukama da se domognu Krimskog mosta. Imaju sad čime da se pohvale, za 23 godine koliko su rukovodili poluostrvom nisu uspeli ništa  vredno da izgrade, a sad su uspeli da unište deo mosta“, prenose RIA Novosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je Krimski most 2018. godine, nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. što je dovelo do prvog talasa sankcija Rusiji.

S.Ć./ AlJazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu