Vesti

Vožnja po novim pravilima: ilustracija

Foto: Tanjug

9. 10. 2022. / 1.16

Promene u GSP-u: Lepa vozila i vaspitani putnici

Od ovog meseca vozila beogradskog javnog prevoza nisu išarana reklamama, već su ili žuta ili crvena, a uskoro će zbog ovakve vrste poboljšanja GSP-a, i putnici morati da paze šta rade

Gradonačelnik Aleksandar Šapić nazvao je javni prevoz rak-ranom prestonice, i počeo da je leči ujednačavanjem izgleda vozila GSP-a i vaspitavanjem putnika.

Od ovog meseca po vozilima više nema reklama, i sva će biti ili u crvenoj ili u žutoj boji, kako javni prevoz prestonice ne bi izgledao kao "Mikijev zabavnik“, rekao je gradonačelnik.

Osim estetike, Šapić je naveo da je oglašavanje po vozilima GSP-a gotovo neosetna dobit za kasu Beograda, i  precizirao da reklame na svim autobusima, trolejbusima i tramvajima koštaju kao 30 bilborda u glavnom gradu.

Prema Šapićevoj najavi početkom novembra treba očekivati i novih 100 autobusa na gas, a do tada bi trebalo, najavio je, da bude gotova i gasna stanica kako se ne bi desilo da autobusi stignu pre nego što se stanica završi.

Nekako u to vreme, moraće i putnici da se promene. Pre svega da kupuju karte i da ulaze samo na jedna vrata, ona kod vozača, a da na ostala izlaze.

Isto ovo pravilo uvedeno je kad je gradonačelnik bio Dragan Đilas i – nije zaživelo. Njegov aktuelni naslednik Šapić se sada poziva na Novi Sad gde se ovakvo pravilo godinama bez problema upražnjava, i ne vidi nikakvog razloga da tako bude i u prestonici.

U sticanju ove druge navike, kupovini karte, putnicima će pomagati kontrolori. Šapić je najavio da će pre toga i oni sami biti instruisani da promene ponašanje, te da u nekom narednom periodu, dok se putnici ne naviknu, ne budu strogi prema njima već da ih samo opominju da vožnja nije besplatna i da im samo pokažu gde je validator kako bi overili kartu.

"Ljudi, ako vide da poboljšavamo kvalitet usluge, da štedimo novac i da se borimo protiv ovih koji ništa ne bi menjali u prethodnih 12 godina, e siguran sam, a možda sam potpuno i lud, da će ljudi početi sami da kupuju karte i da će se uvesti red u javnom prevozu.“

"Treba sebe da popravimo da bismo tražili od građana da sebe poprave i počnu da plaćaju za uslugu koja bi trebalo da bude kvalitetna“, zaključio je gradonačelnik Beograda.

S.Ć./Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu