Vesti

Evropa će od poreza na ekstra profit prihodovati 140 milijardi evra: Dušan Nikezić

Foto: Tanjug

9. 10. 2022. / 12.59

Dušan Nikezić: Ne možemo da potrošimo ono što nemamo

Poslednjih 10 godina napravljen je kumulativni manjak u budžetu od 12 milijardi evra, a javni dug povećan sa 15 na 33 milijarde evra, što znači da država nema ušteđevinu, kaže potpredsednik Stranke slobode i pravde. To znači da ne možemo da potrošimo ono što nemamo. Siniša Mali mu je odgovorio: "Najgore smo prošli. Vas"

"Ne možemo da za godinu dana potrošimo sve što smo uštedeli i napravili u poslednjih 10 godina, zato što nismo uštedeli ništa. Zato ove godine sve plaćamo od novog zaduženja države od tri milijarde evra, a od EPS-a, Telekoma i Srbijagasa još najmanje dve milijarde evra“, tvrdi potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić, reagujući na procenu predsednika Aleksandra Vučića da ćemo zbog globalne situacije potrošiti sve što smo uštedeli.

Aleksandar Vučić je rekao sledeće: "Plašim se da sve ono što smo za 10 godina zaradili i sačuvali, za šest meseci – ne našom krivicom već zbog nekih koji ratuju i misle da sankcijama rešavaju probleme – sve to izgubimo.“

Nikezić smatra da uštede nema jer je "poslednjih 10 godina napravljen kumulativni manjak u budžetu od 12 milijardi evra, a javni dug povećan sa 15 na 33 milijarde evra, što je značajan rast i u apsolutnom i u relativnom smislu“.

Podseća i da je SSN  "u bescenje prodala PKB, RTB Bor, Galeniku, BIP, Azotaru, Beograđanku, Sava Centar, IMR, IMT, Komercijalnu i Jubmes banku, a prijateljima iz Emirata su doslovno poklonili JAT i sto hektara najvrednijeg zemljišta u Beogradu na vodi“, i smatra da su "nestručnim upravljanjem devastirali naše najvrednije prirodne resurse – poljoprivredu i energetiku, a do bankrota doveli najveće državne firme: EPS, Telekom i Srbijagas.“

"Konačno, neodgovornom monetarnom politikom doprineli su da inflacija u Srbiji bude duplo veća od globalnog proseka, pa su i primanja naših građana dodatno obezvređena“, kaže Nikezić.

Zbog svega toga, ocenjuje Nikezič,  Aleksandar Vučić je "u pravu kada kaže da najgore tek dolazi, pošto krizu dočekujemo bez para, imovine, jakih državnih firmi i vrednih prirodnih resursa, neophodnih za budući razvoj i bolji život.“

Siniša Mali, ministrar finansija je odmah odgovorio na ovaj napad. "Za svaku je pohvalu što Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde tako marljivo prati srpske finansije, ali svi znamo da za odgovorno upravljanje njima to ipak nije dovoljno", napisao je Mali na početku svog odgovora na Instagramu.

Završio ga je ovako: "Da bar malo bolje poznajete srpsku ekonomiju znali biste da je prethodnu krizu generisao finansijski sektor a da ovu generiše svetska nestabilnost izazvana ratom u Ukrajini te da sistem odbrane od nje svakako ne može biti isti. To znači da sada finansijski sektor mora da se odbrani od pritiska spolja, ali je iznutra zdrav, jer ga je aktuelna vlast oporavila, Nikeziću. Sve brojke već odlično znate, da se ne ponavljamo", istakao je Mali. "Najgore smo Nikeziću prošli. Vas. Za ono što dolazi smo spremni", zaključio je.

S.Ć./FoNet/B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu