Vesti

Rezultati nisu poznati: sa biračkog mesta u BiH

Foto: AP

9. 10. 2022. / 13.54

Izbori u Republici srpskoj: Ne nazire se proglašenje pobednika

Sedam dana nakon izbora, glasački listići još uvek nisu izbrojani. Brojanje glasova bi moglo potrajati duže nego što je do sada trajalo formiranje vlasti na nivou BiH

U Republici Srpskoj još nisu prebrojani glasovi nakon izbora održanih pre nedelju dana. Opozicija tvrdi da je pokradena i traži ponavljanje izbora za predsednika, a Centralna izborna komisija (CIK) na osnovu ažuriranih glasova izveštava da je Milorad Dodik ubedljivo ispred Jelene Trivić.

Po CIK-u razlika između njih je 28.000 glasova. Isti izvor kaže i da je broj nevažećih listića za predsedničke izbore 34.000 dinara. Politikolozi smatraju da su izbori pokazali nesposobnost administracije zadužene za sprovođenje izbora, i ne baš legalnu borbu stranaka.

Tanja Topič politička analitičarka rekla je za Srpskainfo da "ako nastavimo ovakvim tempom, brojanje glasova bi moglo potrajati duže nego što je do sada trajalo formiranje vlasti na nivou BiH“.

Podseća da su prvi rezultate objavile političke partije a ne institucija nadležne za provođenje izbora. To je dovoljna ilustracija da živimo u partokratiji.

Kaže da je CIK svoje propuste svalila na biračke odbore, i ne očekuje da će CIK BiH doneti odluku o ponavljanju izbora u celoj Republici Srpskoj za nivo predsednika RS, jer bi se, kako ističe, time dovele u pitanje “idilične ocene iz pojedinih krugova”, po kojima su minuli izbori u BiH bili “praznik demokratije”.

Eventualno bi se ponavljanje moglo desiti u mestima gde su zabeleženi neki ekstremni slučajevi, poput velikog broja iznenadno oslepelih birača, ili u Doboju, Zvorniku i Prijedoru gde su skoro 10.000 glasova dobili nepoznati kandidati.

Predsednik Aleksandar Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje nakon jučerašnjeg obraćanja naciji, rekao je da će čestitati onom kandidatu koji CIK proglasi za pobednika nakon što izbori budu ni završeni.

S.Ć./Blic

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu