Rat u Ukrajini

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

10. 10. 2022. / 9.22

Eksplozije širom Ukrajine: Odmazda za Krimski most

U centru Kijeva jutros je odjeknulo više eksplozija. Gradonačelnik Vitalij Kličko kaže da ima mrtvih i povređenih. Ukrajinci izveštavaju o ruskim raketnim napadima na “mnogo” gradova. Volodimir Zelenski kaže da se radi o “odmazdi” Moskve zbog eksplozije na Krimskom mostu

Centar Kijeva jutros je potreslo nekoliko eksplozija. To je potvrdio na Telegramu i gradonačelnik Vitalij Kličko. Nije naveo nikakve detalje. Na društvenim mrežama se vide oblaci dima iznad zgrada. Očigledno je da se radi o ruskom raketnom napadu, izveštava reporter agencije AP.

Prema podacima službi za spasavanje ima mrtvih i ranjenih.

Epsplozije su odjekivale u više ukrajinskih gradova. Na snazi je uzbuna za vazdušnu opasnost.

"Masivan raketni napad, ima mrtvih i povređenih“, izjavio je na Telegramu ukrajinski vojni guverner regije Dnjepropetrovsk Valentin Rasničenko. Izveštaji o raketnim napadima dolaze i iz Lavova, Hmelniskija, Ternopila i Šitomira. Alarm za vazdušnu opasnost na snazi je i u Zaporožju.

Resničenko je pozvao građane da ne izlaze iz podruma.

Mrtvih navodno ima i u Slavjensku.

Predsedništvo u Kijevu govori o “seriji raketnih napada”  na “mnogo” gradova”. “Pokušavaju da nas unište”, prenosi Rojters Volodimira Zelenskog.

Zbog žestine eksplozija reporter BBC je jutros morao da prekine prenos uživo iz Kijeva i sa timom pobegne na sigurno.

Optužbe i pretnje iz Moskve

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Puin bio optužio ukrajinske obaveštajne službe za napad na Krimski most i nazvao to "terorističkim aktom“. U Ukrajini su ljudi slavili kada su čuli tu vest.

"Putin optužuje Ukrajinu za terorizam? Pa to i Rusima zvuči cinično”, odgovorio mu je na Tviteru Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i predočio na nedavne ruske raketne napade na Zaporožje prilikom kojih je poginulo najmanje 12 civila.

Napadi na teritoriju Rusije

Bivši predsednik Rusije i potpredsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev zahtevao je da se “unište” odgovorni za napad na Krimski most. Preciznije: “Ruski odgovor na taj zločin može da bude samo direktno uništenje terorista” jer to očekuju građani Rusije.

I Putin je na zvaničnom Telegram kanalu Kremlja govorio o “terorističkom napadu” koji je za cilj imao uništenje civilne infrastrukture, te da ga je “isplanirala, naložila i izvela” ukrajinska tajna služba”.

Ruska unutrašnja obaveštajna služba FSB je optužila Ukrajinu za preko 100 napada na rusku teritoriju samo od početka oktobra, piše nemački “Špigel”.

Spirala nasilja i eskalacije neprekidno raste. Od početka ruske invazije na Ukrijinu pre sedam i po meseci nije napravljen niti jedan jedini korak u pravcu deeskalacije.

J.H./CNN/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu