Vesti

Na izbornoj noći u Banjaluci: Jelena Trivić

Foto: AP

11. 10. 2022. / 18.05

Jelena Trivić: Neću prihvatiti izbornu krađu, pljačku i mafiju

Poput Milorada Dodika koji se u ponedeljak u Beogradu žalio na rad institucija u BiH, isto su danas učinili i predstavnici PDP-a. Mogu da priznam poraz na poštenim izborima, ali neću da priznam krađu, pljačku i mafiju, rekla je Jelena Trivić i najavila da njena partija prikuplja dokumentaciju za CIK i Tužilaštvo

S.P
Nakon Milorada Dodika koji se u centru Beograda žalio na izborne nepravilnosti u Bosni i Hercegovini i odluku Centralne izborne komisije (CIK), isto je učinila i njegova protivkandidatkinja na predsedničkim izborima Jelena Trivić, ispred Partije demokratskog progresa (PDP). Ona je u poručila da "krađu, pljačku i mafiju“ neće prihvatiti.

Prema njenim rečima mnogo toga upućuje da postoji "organizovana namera“ prekrajanja izborne volje građana Republike Srpske.

"Ovo nije stvar samo izbora već da li će Republika Srpska napokon biti pravna država ili će ostati mafijaška jer su izbori pokradeni i 2014. i 2018. godine“.

Trivić je rekla da nema problem da prizna poraz na poštenim izborima, ali ima problem da prizna krađu, pljačku i mafiju. Najavila je da je njena partija počela da prikuplja dokumentaciju za CIK i Tužilaštvo, ali da očekuje od Tužilaštva BiH da će po službenoj dužnosti pokrenuti istrage o dešavanjima tokom izbornog dana.

Predsednik PDP-a koji je kandidovao Jelenu Trivić , rekao je da se u RS-u desila "brutalna izborna krađa“ jer je u izbornoj noći došlo do prekrajanja volje čak 65 hiljada građana RS-a, što iznosi oko 10 posto izašlih.

"Uz sve te izborne krađe ne mogu da naprave nešto što je nedostižno jer rezultati koje je prezentovao CIK govore da je Dodik osvojio 48, a Jelena Trivić 44 odsto glasova“.

Poput Milorada Dodika koji se na sličan način u ponedeljak u Beogradu žalio na rad institucija u BiH, isto su danas učinili i predstavnici PDP-a. Oni su rekli da su u Beograd došli kako bi se obratili javnosti Srbije, a ne da bi se sastali sa nekim od predstavnika vlasti. Međutim, danima unazad spekuliše se da je podršku Jeleni Trivić upravo dao Aleksandar Vučić, a da je lider SNS "pustio niz vodu“ Milorada Dodika.

Zbog brojnih nepravilnosti na biralištima širom Republike Srpske na dan glasanja, CIK je doneo odluku da se ponovo prebroje glasovi predsedničkih izbora. To su od CIK-a zahtevale i opozicione partije u RS-u dan nakon izbora održanih 2. oktobra. Prema prvobitno objavljenim rezultatima predsednik SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 291 hiljadu glasova, dok je Jelena Trivić osvojila 261 hiljadu glasova.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu