Vesti

MUP tvrdi da novinari ometaju istragu: Veran Matić

Foto: Tanjug

11. 10. 2022. / 21.10

MUP Srbije: Ocene Verana Matića su skandalozne

MUP odbacuje dokaz Verana Matića da je neko iz policije sakrio ključni dokaz u slučaju pretnje smrću novinaru Dragojlu Blagojeviću koji je pisao protiv preduzeća na čijem čelu je zet Ivice Dačića, i ocenjuje da je to neprofesionalno i skandalozno

Ocene člana Radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja o radu policije na slučaju novinara Dragojla Blagojevića su u najmanju ruku nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Ovaj stav MUP-a odnosi se na dokaze Verana Matića da je "neko u MUP-u pokušao da sakrije ključan dokaz“ u slučaju Dragojla Blagojevića novinara, osnivača i izdavača i glavnog i odgovornog urednika časopisa Drvo tehnika. Blagojević je dobio pretnju smrću, neposredno nakon što je u tom časopisu objavio tekst Raspodela sirovina iz državnih šuma pod velom tajni, u kome Blagojević piše o ozbiljnim malverzacijama u okviru preduzeća Srbijašume na čijem čelu se nalazi Igor Braunović, vršilac dužnosti direktora ovog javnog preduzeća. Pored toga, Braunović je i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, njen poslanik u parlamentu i zet predsednika SPS-a Ivice Dačića.

U saopštenju MUP se ukazuje da "sramotno i maliciozno iznošenje laži" predstavlja obmanjivanje javnosti i narušava ugled MUP. Rad i kvalitet dokaza koje prikupi policija procenjuju nezavisni pravosudni organi, a ne novinarska udruženja, i o tome će konačnu reč dati i nadležno tužilaštvo kad završi istragu.

U saopštenju se tvrdi da su iznete činjenice neupitne u slučaju Blagojevića , “a unutrašnja kontrola je utvrdila da je postupanje policije bilo zakonito i profesionalno, uz potpuno poštovanje procedura, navodi se. Policija se ne bavi ni skrivanjem važnih podataka, kako je izjavio Matić, niti skrivanjem dokaza, kako navode novinarska i medijska udruženja, a ni izmišljanjem, kako bi potvrdila nečija uverenja, već samo i isključivo prikupljanjem činjenica i dokaza koji će dati realnu sliku događaja.“

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu