Vesti

Nestašica drveta: Banjička šuma

Foto: Wikipedija

12. 10. 2022. / 18.44

Udruženje peletara: Srbijašume nam ne isporučuje drvo

Ove godine Srbijašume isporučile su peletarima samo polovinu ugovorene količine drveta. Proizvođači peleta traže od Ministarstva rudarstva da zabrani izvoz proizvoda od drveta austrijske kompanije Kronošpan, koja kupuje velike količine drveta

Čvrsta goriva u koja spada i pelet, zbog inflacije poskupela su prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u odnosu na prošlu godinu za 49,6 odsto. Drugi problem je nestašica peleta koja je počela još krajem leta.

Zoran Drakulić, osnivač kompanije za proizvodnju peleta Bioenergy Point, kaže da ta kompanija ima veliku štetu zato što Srbijašume kasne sa isporukom ugovorenog drveta.

Navodi da su im Srbijašume dužne za prošlu godinu 21.000 kubika drveta, a ove godine su isporučile samo oko 50 odsto ugovorene količine, oko 70.000 kubnih metara.

"Zbog toga trpimo ogromnu štetu i verovatno ćemo biti prinuđeni da preduzmemo zakonske mere i tužimo Srbijašume“, najavio je Drakulić.

Proizvođači tog energenta traže od Ministarstva rudarstva i energetike da ukine zabranu izvoza peleta, kao i da ograniči cenu drveta koje prodaju privatnici jer ona "divlja“ i daleko je viša od cene od 4.800 dinara po kubiku po kojoj drvo prodaju Srbijašume.

Udruženje peletara je uputilo pismo Ministarstvu rudarstva u kome objašnjava da je jedan od razloga nestašice peleta i loša isporuka drveta koje im je potrebno kao sirovina za izradu. Predlažu da se zabrani izvoz proizvoda od drveta austrijske kompanije Kronošpan, koja ima svoju fabriku u Lapovu i kupuje velike količine drveta za proizvodnju materijala za nameštaj. U Udruženju peletara Srbije to vide kao jedan od razloga zbog čega oni ne dobijaju dovoljno drveta.

S.Ć./N1/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu