Vesti

Nije poštovana implementacija: dalekovodi na severnom Kosovu

Foto: KoSSev

16. 10. 2022. / 1.18

Moguće je gašenje Elektrosevera: Beograd i Priština izbegavaju sporazum

Primena energetskog sporazuma „Mape puta“ kasni, pa evropski i kosovski zvaničnici poručuju da bi zbog toga Elektrosever mogao da izgubi licencu. EU traži od Prištine i Beograda da se time pozabave, bez odlaganja

S.P
Firma Elektrosever mogla bi da izgubi licencu za poslovanje na severu Kosova, zato što Beograd i Priština kasne sa implementacijom energetskih sporazuma.
Energetskim sporazumom "Mapa puta“ u junu je u Briselu dogovoreno da se sporazumi povezani sa energetikom sprovedu do početka oktobra. U okviru tog dogovora formirana je firma Elektrosever koja je, između ostalog, trebalo da reši višedecenijski problem naplate računa za struju na severu Kosova.
Ovih dana u i evropski i kosovski zvaničnici poručuju da bi zbog ne sprovođenja tog dogovora Elektrosever mogao da izgubi licencu.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak potvrdio je to prilikom nenajavljene posete Prištini, gde se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je rekao da će se o tome govoriti i u ponedeljak, kad dolazi u Beograd.
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da je Priština uputila pismo Evropskoj uniji zbog neuspeha u pogledu dogovora oko Elektrosevera, jer ova firma, otvorena po kosovskim zakonima, nije ispoštovala rok od 100 dana.
Naime, prema predviđenoj “Mapi puta” dogovorene tačke energetskih sporazuma trebalo bi da se implementiraju 100 dana od dobijanje licence. U suprotnom kosovski Regulatorni ured za energetiku može da licencu povuče ili suspenduje.

Prošle nedelje, portparol EU Peter Stano potvrdio je da primena energetskog sporazuma "Mape puta“ kasni zbog tehničkih aspekata, i da je EU od Beograda i Prištine zatražila da se time pozabave, bez odlaganja.
"Operator Sistema, transmisije i tržišta električne energije Kosova, Kosovska kompanija za distribuciju električne energije i Elektrosever su u redovnoj komunikaciji“, objasnio je Stano.

Istakao je da EU radi sa svim uključenim stranama s ciljem pronalaženja načina za prevazilaženje trenutnog kašnjenja u primeni i da EU nudi instrukcije kako da se odgovori na otvorena pitanja.

S.P./Danas/RSE/KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu