Vesti

Foto: Pexels

16. 10. 2022. / 14.08

Popis stanovništva: Uticaj Rusa na broj Srba

Ove godine Srbiju je posetilo 52 odsto Rusa više nego prošle godine, većina njih da tu i ostane barem dok traje rat. Koliko će to uticati na broj stanovnika u Srbiji, znaće se krajem novembra kad se očekuju preliminarni rezultati popisa

U popisu stanovništva koji je u toku do kraja oktobra, popisuju se i strani državljani. Naime, neko lice je stanovnik mesta u kojem se popisuje ukoliko najmanje godinu dana živi u tom mestu ili živi kraće, ali sa namerom da ostane duže od 12 meseci.

Ovo pravilo je važno prilikom popisivanja državljana Rusije i Ukrajine koji su se doselili u Srbiju ove godine. Isto važi i za migrante iz Afrike i sa Bliskog istoka.

Srbiju je od početka godine posetilo 65.530 ruskih građana, što je 52 odsto više nego prošle godine – najnoviji su podaci Republičkog zavoda za statistiku. Zahvaljujući njima, broj noćenja u odnosu na isti period prošle godine, povećan je za 125 odsto.

Većina njih nisu turisti.

Procene su da je oko 6.000 ruskih građana dobilo radnu dozvolu u Srbiji, oko 3.500 boravak u našoj zemlji po osnovu “spajanja sa porodicom”, a skoro 2.000 ih je u procesu dobijanja radne dozvole. Veliki broj njih je uspeo da produži svoj turistički boravak. Samo 18 ljudi iz Rusije zatražilo azil u Srbiji.

Od 24. februara do 30. septembra u Srbiji je registrovana 2091. firma koje su osnovali ruski državljani, a od kada je predsednik Putin 21. septembra potpisao dekret o delimičnoj mobilizaciji, osnovano je 110 privrednih društava i preduzeća kažu u Agenciji za privredne registre (APR).

Najviše firmi se bavi računarskim programiranjem, prema podacima APR-a, u prethodnih sedam meseci osnovano je 1.455. preduzeća i 636 privrednih društava. U vrhu su i nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, i delatnosti reklamnih agencija.

Preliminarni rezultati popisa znaće se do kraja novembra, pa i uticaj Rusa na broj stanovnika u Srbiji.

S.Ć./Blic

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu