Vesti

Došli smo zbog hrama i molitve: patrijarh Porfirije u Vukovaru

Foto: Tanjug

16. 10. 2022. / 16.54

Porfirije u Vukovaru: Korak u krivom smeru

Istog dana kad je srpski patrijarh u Vukovaru osveštao Saborni hram Svetog Nikolaja, na tamošnjem groblju je obeležavana godišnjica žrtava iz Domovinskog rata. Vukovarski gradonačelnik nije pozdravio dolazak Porfirija. Srpska crkva je oštećena 1991. godine, a obnovljena novcem Hrvatske

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je u nedelju obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru i služio svetu arhijerejsku liturgiju, gotovo istovremeno kad je na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata počelo obeležavanje 31. godišnjice pogibije zapovednika odbrane Vukovara, generala Blage Zadre, kao i pukovnika Alfreda Hilla.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako dolazak bilo kojeg predstavnika SPC-a u Vukovar, nakon što je ta crkva sebi dozvolila da odlikuje ratnog zločinca Vojislava Šešelja, znači “korak u krivom smeru”.

"Na žalost, umesto vere, ljubavi i ekumenizma, ponovo smo u realizaciji SPC-a doživeli istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije”, rekao je Penava.

Patrijarh Porfirije je istakao da je u Vukovaru samo zbog hrama i molitve.

“Mi smo ovde došli ne zbog bilo čega drugog nego zbog hrama, zbog molitve, zbog toga što imamo potrebu doći u hram i uputiti najdublje želje i istinske molitve Bogu za sebe, za svoje bližnje, ali i za čitav svet, za sve ljude”, rekao je Porfirije u obraćanju u hramu.

Ocenio je da je prostor Vukovara mesto gde su se “vekovima ukrštale i živele mnoge različitosti”, navodeći da “tu žive ljudi koji imaju neuporedivo više zajedničkog i sličnog, nego što imaju razlika, a da je hrišćanska vera najsličnije što ih približava”.

Hram Svetog oca Nikolaja jedna je od najznačajnijih i najstarijih baroknih građevina srpskog naroda severno od Save. Izgrađen je u baroknom stilu, između 1733. do 1737. godine.

U noći između 18. i 19. septembra 1991. godine, došlo je do velikih oštećenja na crkvi zbog podmetnute eksplozije.

Obnovu hrama u potpunosti je finansirala Vlada Hrvatske. Izrađen je nov ikonostas u duborezu, a Atelje "Stanišić" iz Sombora izradio je po originalnim nacrtima nove vitraže.

Ovog jula izbio je diplomatski spor između Hrvatske i Srbije, nakon što predsedniku Aleksandru Vučiću nije omogućeno da poseti Jasenovac-

S.Ć./Al Jazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu