Vesti

Na putu Vučićeve politike: Brnabić i Vučević

Foto: Tanjug

17. 10. 2022. / 16.22

Miloš Vučević: Vlada kontinuiteta predsednika Vučića

Dan nakon što je predsednik Vučić objavio da se sa Ivicom Dačićem dogovorio o strateškoj saradnji SNS i SPS, Miloš Vučević je najavio da će nova Vlada imati kontinuitet i kontekst politike Vučića, mandatarka Ana Brnabić je garantovala rok za formiranje nove Vlade, a predsednik Skupštine Orlić je zakazao sednicu. Miroslav Aleksić je napisao na Tviteru da „nema kraja bahatosti vlasti“

"To će biti Vlada kontinuiteta u kontekstu politike koju vode predsednik Vučić i SNS kao većinski partner u Vladi“, rekao je danas Miloš Vučević gradonačelnik Novog Sada i funkcioner SNS, i naglasio kako bi "voleo da postoji jače zajedništvo u Vladi, sa manje disonantnih tonova i individualnih ‘smatranja i razmatranja’ u odnosu na ono što predsednik i Skupština definišu kao politiku Vlade“.

Da li će ova Vučevićeva želja biti ispunjena, znaće se nakon sednice Predsedništva i Glavnog odbora Srpskke napredne stranke tokom ove ili početkom sledeće nedelje. Vučević je najavio da će nakon toga mandatarka Ana Brnabić "objaviti Predlog zakona o ministarstvima i sastav Vlade“, te da će "Vlada biti formirana za dve nedelje, odnosno u zakonskom roku“.

Nakon jučerašnje objave na Instagramu predsednika Aleksandra Vučića da se dogovorio sa Ivicom Dačićem o strateškoj saradnji njihovih političkih partija SNS i SPS, Vučević je sa sigurnošću mogao da kaže "da će izvesno biti koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije“.

Na istim osnovama, dakle na Vučićevoj objavi, zasnovala je i mandatarka svoju današnju najavu da će Vlada biti formirana do 1. novembra. "Videli ste da su se Vučić i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačuć sreli u neformalnoj atmosferi oi da su postigli strateški dogovor“, rekla je Brnabić.

Danas su mediji bliski vlasti objavili informaciju da će nova Vlada imati 25 ministarstava, dakle četiri više nego dosadašnja. Novi su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo za javna ulaganja, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma i omladine.

Očigledno, napravljena su razdvajanjem postojećih i stvaranjem potpuno novih. Tako je npr. razdvojena kultura od informisanja, turizam od trgovine i telekomunikacija, prosveta od nauke…

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakazao je danas, na zahtev 148 poslanika, sednicu parlamenta za sutra u podne, na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o izmenama zakona o ministarstvima. Izmenama zakona predviđeno je da nova Vlada Srbije ima 25 resora, od kojih su četiri nova ministarstva.

Sednica Skupštine o ministarstvima u budućoj Vladi Srbije zakazana danas u 11:53 sati za sutra u 12 sati.

Tim povodom, šef Poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić napisao je na Tviteru da  "nema kraja bahatosti vlasti u ponižavanju građana i institucija Skoro šest meseci je prošlo od izbora, dva i po meseca od konstituisanja skupštine, a režim zakazuje sednicu po hitnom postupku“.

O kadrovskim rešenjima biće reči na narednoj sednici, kada će premijerka Ana Brnabić izneti ekspoze. U međuvremenu će, kao što rekao Vučević, biti sednica Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Tada će biti jasno i ko su to "srpski ministri“, koji će, kako je rekla danas mandatarka Ana Brnabić, Biti u novoj Vladi, ali i koji put je namenjen Srbiji – ka Evropskoj uniji ili na Istoku.

S.Ć./Blic/Večernje novosti

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu